Logo MojaObčina.si

Litija

DANES
10°C
-1°C
JUTRI
7°C
5°C
Deli

Lesena preobrazba prej in potem: Prenovljena hiša zaživi z arhitekturno skladnimi lesenimi nadstreški

Na prehodu iz Mirnsko-Mokronoške kotline stoji stanovanjsko-poslovni objekt Esplanada, kjer v prenovljeni stari hiši bivata in ustvarjata arhitekt in oblikovalka z družino. Po njunih zamislih smo uredili tri celostno oblikovane zunanje prostore – vhod v poslovno nadstropje, nadstrešek za dva avtomobila z vhodom v zasebno pritličje ter bivalni vrt z nadstreškom na terasi, uto, letno kuhinjo in sedežno garnituro.

 

Poslovne obiskovalce hiša pozdravi z vhodnim portalom in odsevom okolice.

Na koncu zunanjega parkirišča se dviga objekt za katerega so značilni vertikalni leseni lepljenci, ki so nakazani z nadstreškom nad stopniščem in oporo pri dvonadstropni stekleni ograji. Le-ta deluje, kot optično ogledalo, ki hišo vsak dan barva s spreminjajočo naravo. Ker večino dnevnega časa lastniki preživijo v projektivnem biroju, je zaradi napajanja s sončno energijo orientiran na jug. Svetlo-sivi kontrast zaživi v kombinacijah materialov fasade, lesa, stekla, kovine in kamna. Izstopajoči detajl pa pripada »designerski« leseni klopci za obiskovalce.

Pokriti nadstrešek za dva avtomobila postane prehod med javnim in zasebnim.

Nadstrešeno parkiranje je izhodišče za vstop v dom ali zasebni vrt. Čeprav gre za samostojni objekt, ga s hišo povezuje pas stekla, skozi katerega osvetljujemo vhodni vetrolov. Konstrukcija je izdelana iz lepljenih nosilcev in vodoodpornih vezanih plošč, postavljena na točkovno betonirane temelje in statično vpeta v hišo. Povezana je z vidnimi in nevidnimi kovinskimi vezmi, pokrita s PVC folijo in zaključena s pločevinastimi obrobami.

Bivalna terasa je prilagojena stilu življenja stanovalcev in je prostor za družinske trenutke.

Z dopolnitvijo na severno-zahodni terasi nismo želeli vplivati na odvzem svetlobe v notranji jedilnici, zato smo leseni nadstrešek do polovice pokrili s steklom. Prislonjeno večnamensko vrtno uto pa izvedli kot zaščito pred močnim soncem in prepihom. Z dvojnimi drsnimi vrati smo zagotovili prehod do hišne tehnike in uredili prostor za shrambo vrtnega orodja ter zunanje priprave hrane. Letna kuhinjska niša ima tako uporabno »odkrito-skrito« funkcijo, kjer z drsnimi vrati odpremo kuhališče, ki ga po pripravi hrane zapremo. Na oblikovani sedežni garnituri se po opravljenem službenem in šolskem dnevu ponavadi za mizo zbere družina, večkrat pa se jim pridružijo tudi prijatelji.
Tekst in fotografije: Mizarstvo Kos
Objava v Dnevniku, prilogi Moj dom: e-članek

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij