Logo MojaObčina.si

Litija

DANES
1°C
-3°C
JUTRI
4°C
-2°C
Deli
3917

Lesena preobrazba prej in potem: Trikotni vrtni biser

Kjer reka Sava naredi največ ovinkov, se izven gručastega naselja povzpnemo po ozki cesti navkreber, do obnovljene marelično bele hiše. Ob nagnjeni brežini in drvarnici se sprehodimo na južni del bivalnega vrta, s pogledom na Posavsko dolino. To je pravi trikotni vrtni biser v strmini, ki ga zaznamujejo leseni nadstrešek, vrtna uta, kuhinjska polica in sončna terasa nad drvarnico.

Iz njive v zelenico, iz zajčnika v lopo.

Lastniki so se odločili, da zelenjavni vrt, ki je v preteklosti služil pridelovanju vrtnin, zamenjajo za ravno travnato površino, na kateri se odlično počuti tudi hišni ljubljenček. In na zaključku parcele stari zajčev hlev preobrazijo v vrtno uto. Ohranili smo obstoječi zidani skelet, naredili novo streho ter dodali leseni panelni steni z vrati in prezračevalno rešetko. Urejeno enoto ob previsu stanovalci potrebujejo za shranjevanje vrtnega orodja, opreme ter za zimsko spravilo balkonsko vrtnih rastlin.

Tudi brežina dopušča možnosti za uporabne kotičke.

Višinske razlike premošča oporni zid, nad katerim so bile včasih zasajene vinske trte, sedaj pa so uredili cvetočo zazelenitev in letno kuhinjsko polico z betonskim žarom. Od tod v nagnjen teren na streho drvarnice vodijo stare betonske stopnice, ki smo jih oblekli v macesnov les. Kovinska konstrukcija na terasi stare drvarnice je bila pokrita z azbestno cementnimi ploščami, ki smo jih odstranili ter pridobili vzhodno teraso za sončenje in sušenje perila, odmaknjeno od pogledov. Objektu smo dodali lesene ograjne ročaje in spodnja zračna, drsna vrata, ki predstavljajo vhod v dodatne shrambne prostore ob hiši.

Južna terasa je prostor intime, zahodna pa balkonskih razgledov.

Na terasi smo na točkovna kovinska sidra postavili leseni nadstrešek, ki ima zaradi stopniščnega dostopa iz notranje dnevne sobe zamaknjeno streho od stebrov navznoter. Dodana je tudi horizontalna stena, ki ščiti pred vetrom, močnim popoldanskim soncem in nudi zasebnost. V pokritem prostoru smo na tla dodali še lesene podnice, po katerih se lahko stanovalci sprehajajo bosi. Podeskana streha z 2% naklonom ima v konstrukciji skrito odvodnavanje, pokrita je s PVC folijo in zaključena z obrobljeno pločevino. Izpod nadstreška je možen dostop pod zahodna balkona s horizontalnimi letvami, ki iz nadstropja nedvomno ponujata sanjske razglede. Oblikovni slog lesene preobrazbe izhaja iz arhitekturnega stila in marelično-bele fasade. Zatorej smo dvobarvno kombinacijo izvedli v ograji z belim ročajem, vrtni lopi z belo steno ter nadstreškom in belimi savskimi prodniki.

 

Tekst in foto: Mizarstvo Kos

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!