Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
13°C
SOB.
24°C
9°C
Oceni objavo

TEDEN OTROKA V VRTCU - SKUPAJ SE IMAMO DOBRO

Osrednja tema letošnjega Tedna otroka (3.-7.10) je bila »Skupaj se imamo dobro«. Povezana je bila z naslovom pesmi »Skp se mava dobr«, avtorja Nipke-ja, ki je ambasador tedna otroka. Prijateljstvo je nekaj, po čemer mladi najbolj hrepenijo. Zato smo se tudi v našem vrtcu osredotočili na pomen povezanosti, druženja, prijateljstva, pogovarjanja v živo, skupnih dogodivščin, sproščenosti in zabave.

V našem vrtcu smo uvod v teden otroka imeli že v petek, ob svetovnem dnevu glasbe, ko smo spoznali avtorja pesmi »Skp se mava dobr«. Ob vsebini pesmi je pogovor stekel o tem, kaj vse prijatelji v vrtcu počnejo: plešejo, igrajo na instrumente, poslušajo glasbo, kar smo tudi sami storili. V vrtcu smo plesali, igrali na instrumente, poslušali različne zvrsti glasbe, izdelovali instrumente, prisluhnili skoraj pozabljeni glasbi, zvokom, pravljicam in ploščam s starega gramofona.

Vsebine tedna otroka so izhajale iz celoletnega projekta našega vrtca: gozd.

V vrtec smo povabili gospoda Uroša Viraga, ki nam je predstavil njegov hobi: oblikovanje lesa. Predstavil nam je njegovo orodje in predmete, ki jih je sam izdelal (lesene igrače, kocke, igre). Skupaj z otroki je narisal načrt in iz kosov lesa izdelal ptičjo hišico. V delavnicah so se otroci urili v brušenju lesa, zabijanju žebljev, risanju na les, igranju  z lesenimi avti, prelaganju lesenih kock.

V delavnicah posameznih skupin so  otroci ustvarjali iz jesenskih plodov. Le-te so razvrščali, iz njih  izdelovali  polžke, ježke, drevesa, jesenske slike, maskote. Mlajši otroci so si iz njih pripravili čutno pot.

Ogledali smo si tudi mizarsko delavnico v Borecih. Gospod Rok Pregrad nam je pokazal njihovo delavnico in kako se uporabljajo delovni stroji: žaga, viličar. Povedal je, da iz lesa izdelujejo pohištvo, okna, izdelke po naročilu. Tako so se v skupinah otroci preizkusili v brušenju in oblikovanju lesa.

V večnamenskem prostoru smo si pripravili vrtčevski kino. Otroci so si izdelali vstopnice in jih pokazali ob vstopu v kino. Usedli  so se v določeno vrsto stolov (po barvah kart). Ker je bil ta dan za nas prav  poseben, smo v kinu dobili tudi kokice. Ogledali smo si risanke na temo gozda (Deček in gozd, Gosenica Tinka v gozdu, medo Uhec).

V popoldanskem času je potekalo druženje s starši in pohod do »parka doživetij« v Križevcih.  Tako so se otroci skupaj s starši razgibali ob hoji in urili v  spretnostih na različnih plezalih in igralih.

Zadnji dan smo zaključili s pohodom starejših skupin v gozd. S seboj smo si vzeli malico v nahrbtnikih, ki smo jo pojedli na gozdni jasi. Opazovali smo gozdne skrivnosti, nabirali gozdne plodove, gradili hiše iz vej, ob hoji premagovali različne ovire in skupaj z roko v roki s prijatelji zaplesali in zapeli jesenske pesmi.

Teden je minil v prijetnem druženju s prijatelji ali kot pravi Nipke: »K sva skp, se mava dobr, k sva skp, se mava dobr, ej.«

 Simona Žižek

Oglejte si tudi