Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
8°C
JUTRI
22°C
10°C
Oceni objavo

JUBILEJ DOMA LUKAVCI - INSTITUCIONALNO VARSTVO OSEBAM S POSEBNIMI POTREBAMI NUDIJO ŽE 70 LET

V sredo 31. maja 2023 je potekal jubilej ob 70. letnici Doma Lukavci.

Slovesnosti sta se udeležila tudi predsednica države dr. Nataša Pirc Musar in varuh človekovih pravic Peter Svetina, ki sta bila poleg direktorice Doma Lukavci Stanke Vozlič in župana Občine Križevci Branka Slavinca, slavnostna govornika na seji. Govorniki so poudarili, da sta trud za dobro vsakega posameznika in razumevanje drugačnosti nujna za boljši jutri vseh.

Župan Občine Križevci je direktorici predal simbolično darilo drevesa, ki ponazarja rast zavoda, povezanost in vključenost v lokalno okolje.

Dom Lukavci je drugi največji posebni socialnovarstveni zavod v Sloveniji, kjer že 70 let skrbijo za osebe s težavami v duševnem zdravju, pa tudi za tiste, ki jih tja proti njihovi volji pošiljajo s sklepom sodišča.

V matični ustanovi Doma Lukavci in desetih dislociranih bivalnih enotah 264 zaposlenih skrbi za 321 varovancev. Svojo življenjsko zgodbo je predstavila Monika, ki stanuje v bivalni enoti Doma Lukavci slabi dve leti. Povedala je, da se tukaj počuti sprejeto, s stanovalkami in stanovalci se dobro razume, zaposleno osebje je prijazno. Povedala je, da je v nasprotju z nekaterimi imela srečo, da je našla svoj drugi dom.

V zadnjih letih je v domu Lukavci našlo drugi dom tudi veliko oseb z demenco in ker v zadnjih letih številno bolnikov z demenco skokovito narašča, bo družba tovrstne namestitve še kako zelo potrebovala.

Varuh človekovih pravic pa je poudaril, da se razvitost družbe meri tudi po tem, kako skrbi za najšibkejše. "Slovenija se po teh in še nekaterih drugih kazalnikih žal ne umešča na to mesto. Ne nazadnje se skrb za najranljivejše prelaga na humanitarna društva in v rang zbiranja zamaškov," je dejal.


Oglejte si tudi