Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
3°C
JUTRI
15°C
-2°C
Oceni objavo

PRLEŠKA GIBANICA V HIŠI STARE TRTE

Dogodek, ki se je minuli petek zgodil v Hiši Stare trte, je bil resnično večplasten, prepletala se je zgodovina s sedanjostjo, začinjena s tradicijo in ponosom.

Stane Kocutar je mestni viničar in skrbi za najstarejšo trto na svetu, ki šteje že več kot 400 let: ˝Velik prijatelj Slovenije gospod Ivo Velišek, direktor uprave Praškega gradu, ki je predsedniška rezidenca in največji muzej Češke republike, je minuli petek v Hiši Stare trte na mariborskem Lentu odprl razstavo o manj znanem projektu slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika. Plečnik je v 20. letih minulega stoletja na južni grajski brežini Praškega gradu zasnoval vinograd. Gostje iz Češke republike so predstavili to Plečnikovo delo in za eno rastno sezono pred najstarejšo trto na Lentu posadili tudi vinsko trto sorte »hibernal« - iz vinograda na praškem gradu.˝

Na dogodku so bili prisotni tudi člani Častivrednega vinskega konventa Svetega Urbana Maribor, ki se na dan, ko goduje zaščitnik vinogradov, vsako leto poklonijo Stari trti.

Za vinsko in kulinarično razvajanje gostov je poskrbel Zavod za turizem Maribor – Pohorje. Za uživanje brbončic so ponudili prleške gibanice, ki so jih spekli v Gostilni Zorko, na Turizmu na podeželju Tompa ter Majda Vrbnjak in Lidija Koroša. Za koordinacijo je poskrbelo Kulturno, turistično in izobraževalno društvo KELIH. Vse prisotne je prleška gibanica izjemno navdušila, hkrati pa so z zanimanjem poskusili tudi vina, ki jih sommelierji priporočajo k prleški gibanici (Sommelier selection 2018).

Oglejte si tudi