Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
3°C
JUTRI
15°C
-1°C
Oceni objavo

Sommelierji izbirali vina k prleški gibanici

Kulturno, turistično in izobraževalno društvo KELIH že štiri leta izvaja več aktivnosti, ki večajo prepoznavnost prleške gibanice. V okviru prireditve Prleška gibanica so že trikrat izbrali najbolj všečno vino k prleški gibanici. Letos so pri tem izboru naredili pomemben korak naprej, društvo se je povezalo z Zavodom SloVino, ki je 14. marca 2018 že petnajsto leto zapored organiziralo akcijo Sommelier selection.

Akcija se namreč  vsako leto prične z delom v sommelierski komisiji, kjer vinski svetovalci izbirajo vina, ki se idealno družijo s posameznimi sklopi jedi. V komisiji sodelujejo sommelierji. Ti strokovnjaki izbirajo med vini, ki jih vinarji prijavijo na razpis za sodelovanje. Pokušnja in izbira vin k posameznim sklopom jedi je »slepa«, ocenjevalci ne poznajo nobenih podatkov o vinu. Njihova naloga je izbrati vina, ki jih priporočajo k ŠPargljevim - zelenjavnim jedem, vina k jedem iz govedine in divjačine in vina k ribjim jedem v akciji "Sommelierska selekcija" in izbira vina posamezne sorte, ki so najboljši spremljevalec kulinariki. 

Letos so torej sommelierji prvič izbirali tudi vina, ki se najboljše ujemajo s prleško gibanico. Sommelierji so pohvalili odločitev in bili navdušeni, da so ob ocenjevanju vin lahko poskusili prleško gibanico. Društvo KELIH je aktivno sodelovalo pri izvedbi dogodka, prleške gibanice pa so spekle članice in podpornice društva Majda, Lidija, Andreja, Nuša in Tjaša ter Gostilna Zorko.

V naslednjih dneh bodo znani tudi rezultati. V nadaljevanju se pod vodstvom Zavoda za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino načrtujejo dodatne promocijske aktivnosti. Zgodbe se bodo nadaljevale na skupnih predstavitvah, kulinaričnih doživetjih v dobrih gostinskih lokalih, kjer bodo kuharji pripravljali dneve, tedne ali celo mesece jedi, ki se idealno nadgrajujejo s sommelierskio izbranimi vini.

Aktivnosti izhajajo iz tradicije »ŠPargelj vin«. Vse marketinške in kulinarične aktivnosti že od prve izbire naprej usmerja in vodi Zavod Slovino. Pri izvedbi akcije aktivno partnersko sodelujejo strokovne institucije, društva ter mnogi gostinci in mediji, ki podpirajo eno-gastronomski razvoj. Zdaj bo tudi društvo KELIH aktivni partner pri nadaljevanju aktivnosti, na kar so člani še posebej ponosni.

Oglejte si tudi