Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
6°C
NED.
23°C
9°C
Oceni objavo

Lokalni ponudniki domače hrane območje Občine Križevci

Ogled seznama na: www.obcina-krizevci.si/

 

5 NASVETOV ZA NAKUPOVANJE NA KMETIJI V ČASU ŠIRJENJA VIRUSA.

 

V času, ko virus napada iz vseh strani, je ključno, da kar najbolj okrepite svoj imunski sistem. Svetujemo vam torej, da si lokalno, svežo, sezonsko, zdravo hrano zagotovite na bližnji kmetiji. Najprej preverite spletno stran, če ima kmetija spletno trgovino, jo izkoristite. V nasprotnem primeru se odpravite na kmetijo, vendar le, če se počutite popolnoma zdravi. Pri tem upoštevajte ukrepe za zaščito sebe in kmeta:

  • PRED OBISKOM POKLIČITE NA KMETIJO IN SE DOGOVORITE ZA ČAS OBISKA, PRIDELKE, IZDELKE …

Tako bodo na kmetiji lahko razporedili obiske in poskrbeli, da ne bo prihajalo do nepotrebnih interakcij. Pripravili bodo lahko izdelke in skrajšali čas vašega obiska. Vprašajte kmeta, če na kmetiji v času virusa izvajajo kakšne posebne ukrepe, če lahko prinesete svojo embalažo …

  • NA KMETIJO POJDITE SAMI.

Naj ostali družinski člani ostanejo doma oziroma počakajo v avtomobilu – res ni potrebno, da svojo in kmetovo družino ogrožate bolj, kot je nujno potrebno. Če je na kmetiji urejena trgovinica, vstopajte posamezno. Uporabite kreditno kartico / po rokovanju z denarjem si razkužite  roke. Ne dotikajte se obraza, doma pa roke dobro umijte z milom in toplo vodo.

  • PRINESITE SVOJO EMBALAŽO, A PRI TEM POSKRBITE ZA USTREZNO HIGIENO.

V času, ko nas najbolj skrbi za sebe, ne smemo pozabiti tudi na naravo, ki je ne rabimo še bolj obremenjevati z nepotrebno plastiko. Seveda pa poskrbite, da bo posoda čista, da ne bo prišlo do širjenja bakterij.

  • UPOŠTEVAJTE VARNOSTNO RAZDALJO IN DRUGE UKREPE NIJZ (NACIONALNEGA INŠTUTUTA ZA JAVNO ZRAVJE) ZA PREPREČEVANJE OKUŽBE.

Ko pridete na kmetijo se ne rokujte, skrbite za higieno kašlja, ne dotikajte se obraza, umivajte in razkužujte si roke… Skrbite za svoje zdravje in za zdravje kmeta, da bo lahko za vas pridelal še veliko zdrave hrane.

  • POMISLITE TUDI NA DRUGE IN KUPITE SAMO TOLIKO SUROVIN, KOT JIH ZARES POTREBUJETE.

Pristojni na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zagotavljajo, da imamo v Sloveniji zadostne količine izdelkov domačih proizvajalcev. Prav tako se moramo zavedati, da potrebujemo hrane, če je la ta kvalitetna, manj.

In še dva predloga. Preden se odpravite po nakupih se pri svojih (starejših) sosedih pozanimajte, če lahko na kmetiji priskrbite še kaj za njih. Ko boste že na podeželju, pa izkoristite ta čas in poiščite neobljudeno gozdno pot – privoščite si sprehod v naravi, poskrbite za krepitev dihalnih poti in si zbistrite misli.

NASVET ZA KMETE IN KMETICE

Zelo pomembno je, da na drugi strani za preventivo in svoje zdravje poskrbimo tudi kmetje. Ne sprejemajmo strank, če se ne počutimo zdravi! Najbolje je, če se za kontakt s strankami določi enega družinskega člana, ki pri svojem delu uporablja zaščitno opremo in si redno umiva roke. Prav tako moramo dobro poskrbeti za prostore v katerih poteka stik s strankami, jih dobro čistiti in redno zračiti. V kolikor nam narava naših izdelkov to dopušča, jih pripravimo vnaprej in izročimo na prostem. Čeprav kmetje s svojimi kupci radi poklepetamo, moramo tokrat poskrbeti, da je čas nakupa čim krajši.

NA ZDRAVJE!   Objavila Slavica Gašparič  marec 14, 2020 

Oglejte si tudi