Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Skrb za druge in tudi zase

Izjemno spletno predavanje in pogovor univ. dipl. socialne delavke Sare Schwarzmann
Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje je 23. novembra pripravil zelo zanimivo spletno predavanje in pogovor o tem, kako ne smemo ob skrbi za druge pozabljati nase. Vanj je uvedla mag. Blažka Kolenc, projektna voditeljica pri omenjeni ustanovi, predavala pa izkušena univ. dipl. socialna delavka Sara Schwarzmann.

Predavateljica je opozorila, da moramo toliko časa, kolikor ga namenimo drugim, posvetiti tudi sebi. Če ga ne, je lahko zelo narobe, nas delo z drugimi spravlja v slabo voljo, izčrpava in utruja, postajamo nejevoljni, lahko celo razdražljivi in s tem moteči.

Pri skrbi zase naj se nikar ne vznemirjajmo, če ne uspemo v svojem prizadevanju, da bi bili popolni, kajti takšen ni noben človek, ljudje tega od nas ne pričakujejo. Zato se ne sekirajmo, če delamo večje ali manjše napake. Ni pomembno, kolikokrat pademo v svojih prizadevanjih, da bi bili boljši, je pa zelo pomembno, da se poberemo, vstanemo in gremo naprej.

Tudi, da smo spočiti in da dobro in optimistično začnemo dan. To je mogoče že s pravilnim dihanjem. Predavateljica je pokazala, kako, mi pa smo za njo in z njo ponavljali vaje. Res je pomagalo pri sproščenosti, kajti prepogosto pozabljamo na pravilno dihanje. Prav tako v naglici vsega na dobro začet dan.

Pri skrbi za naše telesno in duševno zdravje je zelo važno, da gojimo v sebi svetle in pozitivne misli, da smo hvaležni drugim za izkazane usluge in pomoč, pa tudi, da se znamo od srca nasmejati in sprostiti. Preskrbimo si zvezek, v katerega bomo iz dneva v dan beležili naše zahvale: komu in za kaj vse smo lahko oz. celo moramo biti hvaležni.

Zelo pomembna je tudi naša duhovna naravnanost, ne le telesni užitki. Vernemu človeku pri tem pomaga molitev. Vsem pa odprtost za presežno – nadčutno, naravne lepote, branje dobrih knjig. Imejmo odprte oči za svet in ljudi okrog sebe.

Pri drugih glejmo predvsem na to, kar je v njih dobrega!

Pametno in preudarno izkoriščajmo prosti čas. Nikakor ga ne zapravljajmo za gledanje cenenih televizijskih oddaj in filmov. Rajši se poglobimo v dobro knjigo ali pojdimo na daljši ali dolg sprehod.

Osmislimo si stvari, ki jih trenutno delamo, vse svoje ravnanje. Ničesar ne počnimo kar tako, zgolj da nekaj delamo.

Če bomo dobro poskrbeli ne le za najbližje in druge ljudi, marveč tudi zase, se nam ni treba bati, kako bo z nami na stara leta; bomo mirni, zadovoljni in hvaležni vsem, ki nam hočejo dobro.

To je le nekaj drobcev od izjemnega predavanja gospe Sare. Da je bilo res dobro in koristno, je potrdil velik obisk, nazadnje pa tudi pohvale in vprašanja, na katera je odgovarjala.

Takšnih predavanj si še želimo. Z njimi sloviti inštitut, poimenovan po velikem psihologu Trstenjaku, nadaljujejo njegovo delo v sedanjih razmerah, stiskah in potrebah sodobnega človeka.

 

Jožef Pavlič

Foto: Jožef Pavlič 

Fotografije so simbolične. 

Oglejte si tudi