Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Komendčani premagali Cerkljane

Člani komendske upokojenske balinarske ekipe so se 5. oktobra že petnajstič »pomerili« s sosedi Cerkljani v kar 12 ur trajajoči tradicionalni balinarski tekmi na balinišču pod Planinskem domom Komenda. Boljši so bili gostitelji z rezultatom 98:74.

Tekmovali so tako moški kot ženske, dva domača tekmovalca napram dvema gostujočima. Ekipe so bile lahko tudi mešane. Tako zmagovalna kot poražena ekipa je prejela pokal.

Tekmo je nekajkrat malce motil dež, drugače pa je bilo prijetno toplo jesensko vreme.

Vodja gostujoče ekipe Vinko Janežič mi je povedal, da cerkljanski balinarji radi prihajajo na tekme s komendskimi, se v Komendi zelo dobro počutijo, všeč pa jim je tudi balinišče.

V Komendo sam rad prihaja tudi zaradi rajnega predsednika TD Komenda Milana Šinkovca, s katerim sta skupaj igrala pri ansamblu Trgovci (Milan harmoniko, Vinko pa trobento). Oba sta bila doma iz sosednjega Zaloga. Milan je silno rad igral na omenjeno glasbilo; prijel ga je v roke, če je še tako utrujen prišel s hribov. Vinko je napisal in tudi uglasbil več pesmi, v katerih opeva Krvavec, pa cerkljansko faro. Z Milanom sta zelo rada zaigrala tudi komendsko planinsko himno. Vinko zelo pogreša Milana, srečanja in tekme s komendskimi balinarji pa ga spominjajo tudi nanj in na vse lepo, kar sta doživela skupaj. A leta tečejo, življenje se izteče zdaj temu zdaj onemu. Zato so pomembna tudi takšna druženja, kot je bila tokratna balinarska tekma med balinarji iz komendske in cerkljanske občine, je povedal sodnik tekme in tudi tekmovalec Tomaž Hacin, član komendske ekipe. Ko tekmovalci, kot so tokrat, združijo tekmovanje s prijateljskim druženjem.

Besedilo in fotografije: Jožef Pavlič   

Oglejte si tudi