Logo MojaObčina.si

Komenda

JUTRI
13°C
10°C
SRE.
22°C
11°C
Deli
2111

Spet so vse poti vodile v Komendo

Včeraj so zaprli 21. Kmetijsko-obrtni sejem

V Komendi so včeraj, 9. oktobra, zvečer zaprli 21. Jesenski kmetijsko-obrtni sejem, na katerem je od petka, 7. oktobra, na 45.000 kvadratnih metrih razstavljalo dobrih 700 razstavljavcev.

V treh dneh si ga je po podatkih organizatorja in urejanja prometa ogledalo raje več kot 75 tisoč obiskovalcev oziroma približno toliko kot letošnji Spomladanski sejem. Po srečanju pridelovalcev krompirja pred slovesnim odprtjem, je v petek, 7. oktobra, z županom Občine Komenda Stanislavom Poglajnom in predsednikom Konjeniškega kluba Lojzetom Lahom sejem odprla direktorica direktorata za kmetijstvo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tadeja Kvas Majer. Vsi so ob slovesnem odprtju poudarili, da je Sejem v Komendi spodbuda še nadaljnjemu razvoju kmetijstva in domači pridelavi prehrane. Prireditelji pa bodo v prihodnje posebno skrb namenjali strokovnemu programu, prostorskemu urejanju in še posebej prometni infrastrukturi v sejemskih dneh. Sicer pa je že do sedaj sejem postal primerljiv z drugimi poznanimi sejmi v Sloveniji in pri sosedih. Posebno prepoznavnost, kar kažejo tudi vzporedna dogajanja med sejmom (in tudi med letom), pa ima s tem tudi občina Komenda, saj je postal poznan izrek, da med sejmom Vse poti vodijo v Komendo.

Že drugič zapored so se na sejmu ob podpori Občine Komenda, povečini skupaj v enem šotoru, predstavili tudi podjetniki, obrtniki in društva iz občine Komenda. Vsi so se strinjali, da je s takšnim predstavljanjem domačih podjetij in društev na domačem sejmu treba nadaljevati, saj je to najlepša in najboljša priložnost, da se lahko (in skupaj z njimi tudi celotna občina) predstavijo celi Sloveniji in izven.

Še posebno zanimiv je bil potem drugi dan sejma, v soboto, 8. oktobra. Domača godba Komenda, ki ima letos 5. obletnico nastopanj po ustanovitvi, je  jubilej proslavila s Festivalom godb. Po sejmu so se s promenadnim nastopom sprehodile godbe Komende, Bohinja, Domžal, Kamnika, Vodic in Mengša. Festival je začela Godba Komenda z uvodnim nastopom, s prejemom priznanja Sklada za kulturo in s podelitvijo priznanj zaslužnim ustanoviteljem. Več kot štiriurna prireditev je bila najlepša čestitka in priznanje mladim komendskim godbenikom in seveda spodbuda za nadaljnje študijsko delo bogatenja repertoarja ter za nastopanja v prihodnje. 

Program kulturnih dogajanj med letošnjim sejmom pa je potem sklenilo Razvitje prapora Konjeniškega kluba Komenda. Po 35. letih je klub v soboto, po festivalu godb, dobil svoj drugi prapor. Botra sta bila Jože in Romana Dodig. Ob blagoslovitvi domačega župnika Zdravka Žagarja, pobratenju s starim praporom (praporščak Janez Jerovšek), z gasilskimi in prapori sorodnih klubov, je zaobljubo ob razvitju novega prapora (praporščak Jože Korbar), podal predsednik kluba Lojze Lah, da bo klub še naprej deloval enotno, složno in dokazoval, da je vreden dela članov, ki so delali pred njim. Na prvi strani prapor obeležuje KONJ, ki pooseblja šestdesetletno vsebino delovanja kluba, na drugi strani pa TRAKTOR, ki odseva dve desetletji in leto več dela Konjeniškega kluba pri organiziranju sejmov.  

Tako je sejem, ko so v posebnem Glasbenem šotoru vsak dan nastopali številni narodno zabavni ansambli letošnjega Veselega oktobra v Komendi, v organizaciji Sreča Korbarja, tudi še enkrat potrdil, da ko je sejem v Komendi, res Vse poti vodijo v Komendo.

Andrej Žalar  (Aplenca) 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi