Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Podžupanovo srečanje z Abrahamom

Pravi vaški praznik je bil pozno popoldne v soboto, 29. julija, v Žejah pri Komendi. Poznani podjetnik Igor Štebe (Tesarstvo Štebe) se je ob 50. rojstnem dnevu pridružil Abrahamovcem. Že po običaju, še posebno v spodnjem delu Gorenjske, sploh pa v današnji občini Komenda, ob prazniku slavljenec hitro dobi pred hišo mlaj; dan prej, v petek, je sosed Igorja Štebeta Tone Špehonja s podobno pozornostjo in z druženjem proslavljal 80. let, Ančka Nograšek-Trudnova Ančka v Mostah pa s šopkom cvetja pred hišo še dan prej 90 let.

Seveda je bilo tudi tokrat pri Igorju Štebetu, podžupanu občine Komenda, slovesno z različnimi dogajanji (priplula je ladja s številno posadko, iskali so plin, bili so ansambli, čestitke.). Po več kot teden dni dolgih pripravah in potem dogajanjih na  prireditvenem prostoru pred velikim šotorom, kjer je bil glavni kapitan Franc Pestotnik-Podokničar, je bilo
dolgo v noč praznično veselo. Igorjev jubilej in postavitev 27 metrov visokega mlaja za 50 let je blagoslovil tudi ljubljanski stolni prošt, prijatelj Igorja in Štebetovih v Žejah, Jožef Lap doma iz Nasovč pri Komendi, ki je imel 9. julija zlato mašo.

Bil je lep, slovesen 50-letni Igorjev življenjski postanek na poti proti 100-tici.   

 
Tekst in foto: A. Žalar

Oglejte si tudi