Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Komenda
JUTRI
23°C
12°C
NED.
23°C
10°C
Oceni objavo

ŽIVAHNA DRUGA REDNA SEJA UO DU KOMENDA

Kako dejavno je Društvo upokojencev (DU) Komenda s svojimi sekcijami, je 13. maja zvečer najbolje pokazala polna dvorana v nekdanjem Glavarjevem špitalu v Komendi, veliko zahtevnih točk programa do poletja in živahna razprava. Novi predsednik društva Saša Lenarčič, ki je vodil sejo, in nekdanja predsednica Marija Pirnat sta imela veliko dela, ko sta odgovarjala na vprašanja vodij sekcij in članov Upravnega odbora (UO) DU Komenda. Posebej tista, ki so zadevala status društva, njegovo finančno stanje, denarne nagrade in udeležbe na prihodnjih prireditvah. Izkazalo se je, da sta izkušena v teh stvareh, vestna in natančna, tudi zahtevna, da ne bi bilo kaj narobe; dobro pomočnico pri tem imata v tajnici društva Brigiti Debeljak.

Poročila vodij sekcij so potrjevala, da so te zelo dejavne; nekatere se prav odlikujejo. Tudi zaradi organizacijsko, strokovno in človeško (lep odnos do ljudi) sposobnih in usposobljenih ljudi. Člani veliko žrtvujejo za svoje delo v njih. Ko je bila razprava o denarju, so si bili vsi enotnega mnenja, naj ga dobi le tisti, ki ga zares zasluži, mu pripada za pomoč sekciji. Recimo, to je le hipotetični primer, državni prvak v lokostrelstvu, ki trenira komendske lokostrelce, na treninge se vozi iz Slovenskih Konjic. Velja naj pravilo, da voditelji in člani sekcij delajo zastonj, plačani so le za zares utemeljene stroške. Zgovorno je to pojasnil vodja Mešanega pevskega zbora DU Komenda Miha Ferjuc: »Pevec poje v njem s srcem in dušo. Kdor misli drugače, da bo za to plačan, ne sodi v naš zbor!« Previden je treba biti tudi pri novih članih: najprej, da so zares dobri pevci, potem pa, da delujejo v duhu tega, kar je povedal Miha Ferjuc.

Za delo v Dramski in Recitatorski sekciji DU Komenda zelo zagret vodja Alojz Zver je vnovič povabil navzoče, naj čim bolje seznanijo občane občine Komenda, pa tudi vodstva sosednjih upokojenskih društev, z igro Tašča se vrača, ki jo bodo člani domače dramske skupine igrali to soboto, 18. maja, ob 19. uri v Kulturnem domu v Komendi. Nekateri so pripomnili, zakaj ni igra ob 20. uri, saj je ob 19. uri maša v župnijski cerkvi. Alojz je bil mnenja, da se lahko določi katera koli ura, pa marsikomu ne bo ustrezala. Glede maše je pripomnil, da naj gredo župljani k njej v nedeljo (to jih tako veže Božja zapoved: Spoštuj Gospodov dan!; op. pisca) in ne v soboto. Vse občane je vnovič povabil k čim večji udeležbi pri predstavi, za katero bodo pobirali le prostovoljne prispevke. Tudi zato, ker so se člani Dramske sekcije DU Komenda nanjo dolgo in vestno pripravljali.

Pomembna sprememba čaka tudi tekmovalce in delavce na športnih področjih, saj bo novi pravilnik omogočal pravičnejše točkovanje njihovih zaslug in s tem pravico do priznanj. Na primer: nekdo veliko žrtvuje za sekcijo pikado, pa sploh ne tekmuje v tej športni disciplini. Vsi navzoči so se strinjali, da je upravičen do točk in priznanja. Le-ta bodo v prihodnje podeljevali v sekcijah, na letnem občnem zboru DU Komenda pa bodo povedali imena nagrajencev.

Da bi zmanjšali stroške, Mešani pevski zbor DU Komenda ne bo pel na srečanju pevskih zborov mest z usnjarsko tradicijo v Lomu pod Storžičem. S tem se bo tudi odpovedal, malo za šalo malo zares, predvidenemu okusnemu golažu iz košutinega mesa in ogledu prekrasne župnijske cerkve (op. pisca).

Malce zadrege je bilo glede udeležbe na srečanju upokojencev z Gorenjskega 6. junija v Snoviku: ali potovanja z avtobusom ali osebnim vozilom, časom prihoda in odhoda, naročili glede hrane.

Ker so upokojenci disciplinirani in potrpežljivi ljudje, so bili na seji UO DU Komenda kmalu pri koncu. Načrt do poletja je bil narejen, poročila podana, vodstvo zadovoljno, udeleženci seje tudi.

V prihodnje bo treba še bolj okrepiti delo poverjenikov, za to jim tudi dati ustrezno priznanje in zahvalo, kajti pošiljanje sporočil in vabil po pošti je eno, čisto nekaj drugega pa osebni stik. Ta je še vedno najdragocenejši!

 

Besedilo in fotografije: Jožef Pavlič

 

 

Oglejte si tudi