Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

"ZDUS ne deluje v dobro upokojencev!"

Člani UO DU Komenda čestitali predsedniku Saši Lenarčiču ob njegovem 70. rojstnem dnevu.


Člani in članice Upravnega odbora (UO) Društva upokojencev (DU) Komenda so se 4. novembra zvečer zbrali na 4. redno sejo v prostorih nekdanjega Glavarjevega špitala v Komendi, kjer imajo tudi sicer redno seje. Bili so sklepčni. Sejo je vodil predsednik Saša Lenarčič. Najprej so pregledali, kaj so uresničili od dogovorjenega na 3. redni seji UO DU Komenda 9. septembra 2019. Veliko, a nekatere zastavljene naloge so tako zahtevne, da bodo zahtevale še veliko dela, prizadevanj, iskanj primernih poti in ljudi. Med drugim »ureditev lastništva zemljišča, na katerem stoji brunarica pri balinišču, ureditev lastništva zemljišča 'pri Mlinčkih', obvestilo ZDUS-a o ponudbi brezplačne delavnice za osvežitev znanja o varnosti starejših voznikov v cestnem prometu, pridobitev statusa nevladne organizacije v javnem interesu za DU Komenda«.

Iz poročila predsednika DU Komenda je bilo jasno, da si on sam z vodstvom UO DU Komenda zelo prizadeva za ugodno rešitev teh žgočih zadev, ki pa bodo zahtevale še veliko pogovorov, potov, dogovarjanj, administrativnih poslov. Ker so zadeve v teku, o tem ne bomo pisali, dokler ne bodo rešene. Je pa upanje, da bodo, in to dobro za vse strani.

Blagajničarka pri DU Komenda Marija Pirnat, ki je tudi članica UO Pokrajinske zveze društev upokojencev (PZDU) Gorenjske, je povedala, kaj je tam novega. Med drugim, da še razmišljajo, kje bi bilo prihodnje leto srečanje gorenjskih upokojencev (Pokljuka, Bohinj …), da stoletnica Francka Leskovar z Jesenic  še vedno piše pesmi (njeno pesniško zbirko je na prošnjo UO PZDU Gorenjske podprlo tudi DU Komenda) ter da v prihodnje ne bodo več namenjali denarja za malice za nastopajoče na upokojenskih kulturnih prireditvah.

Nato je bila na seji tudi beseda o tem, kam gredo veliki denarci, s katerimi razpolaga Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS). Veliko ga zveza namenja plačam (razumljivo), veliko pa ga porabi tudi za t. i. »intelektualne storitve«, plačilo prevoznih stroškov in drugo (nerazumljivo). Zato ga tudi primanjkuje za upokojenska društva širom Slovenije. Med njimi je tudi komendsko. »ZDUS ne deluje v dobro upokojencev,« je menil eden izmed navzočih. »Veliko upokojencev težko preživi iz meseca v mesec,« je dejal drugi. Tretji je ugotavljal: »Vlada želi, da nas čim prej pobere!« Četrti je modro pripomnil: »Če nas, upokojencev, ne bi bilo, ne bi imel ZDUS kaj početi.« Tega bi se morali v Ljubljani bolj zavedati, je bilo splošno mnenje v vse bolj razgreti dvorani.

Marija Pirnat je navzoče člane UO DU Komenda spet popeljala v domače vode, ko je predsednike sekcij opozorila, da morajo čim prej pripraviti poročila o dejavnostih sekcij v letu 2019, da bo DU Komenda lahko Občini Komenda posredovalo skupno poročilo, na podlagi katerega bo DU Komenda upravičeno do nakazila še preostalega donatorskega denarja, skladno s Sklepi o sofinanciranju projektov s področja kulture, športa in dejavnosti DU. Dogovorili so se, da mora vodstvo DU Komenda ta poročila dobiti do 27. novembra.

Zatem so predsedniki sekcij pri DU Komenda poročali o delu sekcij. Vse so zelo aktivne, nekatere, posebej sekcija Šola zdravja – telovadba, pogreša moške.

Splošna ugotovitev je bila, da je pri upokojencih treba računati na z leti vse bolj omejene in zmanjšujoče se telesne in duševne moči. Zato so v sekcije povabljeni novi mlajši člani. Za zamenjavo je prosila Marija Špehonja, dolgoletna zelo skrbna pripravljavka izletov članov DU Komenda po Sloveniji in zunaj nje, pa tudi voditelj Dramske sekcije pri DU Komenda Alojz Zver. Prva, ker ji poteče mandat, drugi iz zdravstvenih razlogov. Sklenjeno je bilo, da naj člani UO DU Komenda za oba iščejo primerna naslednika; ta se lahko tudi sama javita.

Zadnje dejanje seje pa je bilo vesele in hvaležne narave – čestitke predsedniku DU Komenda Saši Lenarčiču za dopolnjenih 70 let (7. oktobra). Darilo mu je izročila Marija Pirnat, sledila je pesem Vse najboljše, dragi Saša in Kol'k'r kapelj'c, tol'ko let, nato pogostitev vseh navzočih. Predsednik Saša in njegova soproga sta se pri tej tako izkazala, da se člani UO DU Komenda kar niso mogli raziti. Tudi zaradi tega, ker so postajali vse boljše volje ob izvrstnem bistričanu in refošku, v slast pa so jim šle tudi domače dobrote. Ob njih so doživljali, da predsednik Saša ne le zelo dobro vodi DU Komenda, marveč je tudi zelo gostoljuben in prijeten družabnik. Res, vse najboljše, dragi Saša! In – na mnoga leta!

 

Oglejte si tudi