Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Upokojenci zelo dejavni

Z devete redne seje Upravnega odbora Društva upokojencev Komenda
V ponedeljek, 27. septembra, zvečer je bila v prostorih občine Komenda na Glavarjevi 104 9. redna seja Upravnega odbora Društva upokojencev (UO DU) Komenda. Sklical jo je 21. septembra predsednik DU Komenda Saša Lenarčič. Seja je bila sklepčna. Udeleženci so se strogo držali ukrepov zoper okužbo s covidom-19.

Najprej so potrdili sklepe 4. korespondenčne seje 20. aprila 2021.

Finančno poročilo za letošnje leto (stroške v primerjavi z načrtovanim planom) je temeljito predstavila blagajničarka Marija Pirnat.

Poročilo o sodelovanju DU Komenda in njegovih posameznih predstavnikov pri Pokrajinski zvezi društev upokojencev (PZDU) Gorenjske in kar zadeva njeno delo v odnosu do DU Komenda in nasploh so predstavili Marija Pirnat, Drago Kolar in Saša Lenarčič.

Najbolj »zanimivi« točki dnevnega reda sta bili šesta točka (Poročila o delu vodij posameznih sekcij v letu 2021) in sedma (Plan aktivnosti posameznih sekcij DU Komenda ter predlog potrebnih finančnih sredstev do konca leta 2021).

Voditelji sekcij so povedali, kaj vse so uspeli v njih uresničiti kljub nevarnostim, povezanim z epidemijo covid-19. Veliko. Delo sekcij so predstavili: Janko Burnik (pohodniško), Drago Kolar (pikado), Filip Železnik (prstomet)), Drago Kolar (tenis), Drago Kolar (smučanje in plavanje), Alojz Jerovšek (šah), Marija Špehonja (avtobusni izleti), Ivanka Žulič (balinanje) in Janez Slapnik (folklora).

Iz njihovih poročil je bilo jasno, da so naredili največ, kar je bilo mogoče v zaskrbljujočih razmerah zaradi nevarnosti za zdravje, predvsem okužbo s covidom-19. Skrbi jih, kako bo v prihodnje. Kljub temu vztrajajo pri svojih načrtih, jih bodo skušali uresničiti, kolikor bodo najbolj mogli. Ena glavnih skrbi je, kako pritegniti v svoje vrste čim več dejavnih upokojencev. Ne le tistih, ki iz meseca v mesec prejemajo pokojnino, marveč skušajo kaj dobrega narediti tudi za domači kraj in ljudi.

Alojz Jerovšek je potožil nad nezanimanjem za šah; redno ga igrajo kakšni trije, štirje šahisti.

Udeleženci seje so se močno razveselili, ko je Marija Špehonja povedala, kako zelo so bili upokojenci zadovoljni z izletom na Brezje, Bled in v Bohinj, na Zreško Pohorje in s sodelovanjem pri trgatvi.

Izjemno uspešne so bile balinarke, saj so osvojile celo naslov državnih prvakinj, DU Komenda in balinarska sekcija pa sta se izkazala kot odlična organizatorja; posebej odgovorni za šport, rekreacijo in gibalno kulturo Drago Kolar.

Ko je bila beseda o nagradah prvim na tekmovanjih, so bili tudi pomisleki, koliko pokalov naj se podeljuje, da se to ne razvrednoti, in da so jih navsezadnje vitrine DU Komenda prepolne. Eden izmed predlogov je bil, da bi namesto dragih pokalov lahko, na primer za Martinov turnir, podeljevali klobase, h katerim bi lepo sodil liter cvička.

Vprašljivo je tudi, kako bo s prireditvami v prihodnje, na primer »pri Mlinčkih«, čeprav gre tam za odprt prostor (gozd), kako s kulturnimi prireditvami v dvorani (najmanj sreče so imeli pri njih člani dramsko-recitatorske sekcije), kako s športnimi prireditvami? Predlagatelji in možni organizatorji so si bili edini, da morajo te potekati v skladu z navodili NIJZ, kajti prvo je zdravje ljudi, drugo pa prireditve. Vendar upokojenci brez srečanj in druženja ne morejo, so tega še posebej potrebni. Zato bodo v prihodnosti pri DU Komenda še bolj premislili, kaj od načrtovanega v celoti ali delno (spremenjeno) uresničiti in čemu se bo treba odpovedati. Kljub temu so optimisti. To je pokazala tudi tokratna seja, dobro vodenje predsednika Saša Lenarčiča, zavzeto sodelovanje vseh odgovornih in poročila vodij posameznih sekcij. Vse to in drugo je potrdilo, da je DU Komenda zelo živ in tudi živahen »organizem«, čeprav združuje starejše ljudi. V marsikaterem pogledu je DU Komenda lahko vzor drugim društvom, klubom in drugim združenjem v naši občini.

besedilo in fotografije: Jožef Pavlič

Oglejte si tudi