Logo MojaObčina.si

Komenda

DANES
15°C
12°C
JUTRI
20°C
10°C

"LITERARNI MARATON" UPOKOJENCEV

Z 12. literarnega srečanja pesnikov in pisateljev iz društev upokojencev Gorenjske v Trzinu


Pokrajinska zveza društev upokojencev (PZDU) Gorenjske in Društvo upokojencev (DU) Trzin sta 26. avgusta v Dvorani Marjance Ručigaj v Trzinu pripravila 12. srečanje književnih ustvarjalcev med upokojenci z Gorenjskega. Bil je to »pravi literarni maraton«, saj se je na omenjeni kulturni dogodek prijavilo kar 32 avtorjev in avtoric iz 16 gorenjskih društev upokojencev. Njihova dela so objavljena v Zborniku izbranih besedil za 12. literarno srečanje PZDU Gorenjske, za katerega je besedila zbrala, jih lektorirala in uredila ter napisala uvodno besedo Vedno več nas je prof. Dragica Vesković, podpredsednica PZDU Gorenjske in predsednica Komisije za kulturo in tehnično kulturo pri omenjeni zvezi. Zbornik je izšel pod naslovom Neizsanjane sanje izgubljajo moč (takšen je bil tudi naslov literarnega srečanja v Trzinu), vzet pa je bil iz verza Janke Jerman iz pesmi Življenje.

V njem so tudi kratko predstavljeni vsi avtorji, njihova literarna dela pa po abecednem redu društev upokojencev. Iz DU Bled Anton Končnik (pesem Besede), Stane Lampe (črtici Tenente in Moj kuža Runo), Vladimir Silič (črtica Okupator) in Nada Čadež (črtica Zgodba mojega prijatelja Clifforda); iz DU Britof-Predoslje Miro Zelnik (pesem Moj rodni kraj); iz DU Cerklje na Gorenjskem Ivan Kropivnik (pesem Planine); iz DU Jesenice Sonja Andreja Egart (pesem Naš kraj); iz DU Komenda Ivica Ogorevc (črtica Obletnica mature), Jožef Pavlič (meditacija Neuslišana ljubezen, pesem Jutranje spoznanje) in Marija Kern (pesem Ob spomeniku v Komendski Dobravi); iz DU Kranj Slavica Štirn (pesem Okruški), Marija Marjeta Jurgele (pesem Prava ljubezen) in Majda Mencinger (prozni utrinki Javornik, moj rojstni kraj); iz DU Lesce Marja Čampa (pesem Angel v tebi); iz DU Mengeš Frančiška Hunjet (pesem Najina hiša); iz DU Moravče Mira Smrkolj (črtica Kamin), iz DU za Poljansko dolino Minka M. Likar (pesmi Potovanje in Do kod mi seže pogled?), Marija Knafelj (narečni pesmi Douga je puot in Sekrjet), Gabrijela Tavčar (skeč Srečanje na vasi) in Marija Markelj (črtica Prižgala se je Lučka); iz DU Radomlje Janka Jerman (pesmi Begunka in Življenje); iz DU Šenčur Dragica Markun (črtica Božična zgodba), Miro Erzin (Ljubezen in harmonija, odlomek iz knjige Pravljic o najlepših deklicah sveta), Franci Erzin (pesem Krematorij) in Franc Medle (pesem Občanove sanje); iz DU Žerjavčki Trzin Helena Ogorelec (pesmi Takoj, Razglednica in Hobotnica) in Neža Andrejaš (pesmi Oblaki in Megla); iz DU Tržič Tanja Ahačič (odlomek iz črtice Zlati zvončki še vedno pozvanjajo) in Breda Miščevič (črtica Prebujenje); iz DU Zasip Katja Kos (črtica Dopisovanje); iz DU Žirovnica Ivanka Pogačar (pesmi Čarobno jutro in Strah) in Anka Marzidovšek (pesem Rojstvo).

Večina omenjenih književnih ustvarjalcev je svoja dela tudi recitirala.

Ivica Ogorevc je pred svojim nastopom spomnila tudi na lani umrlo pesnico Marijo Koželj z Gore pri Komendi, ki se je rada udeleževala srečanj upokojencev literatov. Prebrala je njene zadnje stihe.

Zbornik žlahtnijo navedki iz knjige Janeza Bogataja in Mihaela Glavana Franc Saleški Finžgar, Vera v resnico, lepoto in pravico.

Prof. Veskovićeva je v uvodu »ocenila« dela objavljenih avtorjev, se razveselila številnih novih, pa tudi novosti v ustvarjanju.

Navzoče avtorje in njihove spremljevalce so v trzinskem kulturnem hramu pozdravili predsednik domačega društva upokojencev Zoran Rink, prof. Dragica Vesković in domači župan Peter Ložar.

Pomemben kulturni dogodek so z venčkom slovenskih narodnih pesmi poživili Mešani pevski zbor Žerjavčki Trzin pod vodstvom zborovodkinje Neli Zidar Kos, omenjena z igranjem na citre pesmi Ljubim te Slovenija zelena (to je tudi zapela) in Oj, Triglav moj dom ter mladi harmonikar Matic Jeraj s skladbo Oblivion in Avsenikovo Planinko.

Na koncu literarnega srečanja je vsem, ki so na njem sodelovali, prof. Veskovićeva podelila v zahvalo lep šopek, Zoran Rink pa jih je povabil v bližnjo slaščičarno na pico. Pri pogostitvi so tisti, ki so to želeli, prisluhnili prof. Veskovićevi, kaj meni o njihovem literarnem ustvarjanju in kako bi ga še izboljšali.

Srečanje je dovršeno vodila in povezovala ter avtorje in avtorice predstavljala nepogrešljiva Slavica Bučan.

Kulturni dogodek se je v resnici malo zavlekel, a vseeno je bilo lepo in prav, da so tisti upokojenci, ki se posvečajo književnemu ustvarjanju in so prispevali svoja dela za zbornik, prišli do besede in s tem nove spodbude za nadaljnje ustvarjalno delo. To jim veliko pomeni, jih bogati in razveseljuje tudi druge.

Besedilo in fotografije: Jožef Pavlič, fotografija št. 12 Janez Kern, fotografija št. 177 Zoran Rink 

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi