Oceni objavo

DOBRI ŠKOF MIKLAVŽ V KOMENDI

Zelo uspelo "miklavževanje" na cerkvenem trgu je bilo tudi plod dogovora med občinskim vrhom in župnikom p. Cristianom Balintom, ter, seveda, velike udeležbe staršev z otroki.

Radodarni škof Miklavž je 5. decembra na večer pred svojim godom obiskal tudi otroke v komendski občini in župniji. Skupaj s starši so ga pričakali na cerkvenem trgu v Komendi. Mednje je razdelil več kot 500 daril, za katera je poskrbela Občina Komenda; obdaril pa je tudi skavte, angele in druge, ki so poskrbeli za enkraten večer v ravno pravšnjem vremenu. Manjkale so le snežinke, pa bi bilo razpoloženje popolno.

Pred Miklavževim prihodom so skavti in ministranti zaigrali igrico, ki se je končala s podukom za otroke: Vedno delajte dobra dela, bodite prijatelji z Bogom, hodite k maši in prejemajte zakramente.

Miklavž je po prihodu v spremstvu angelov na cerkveni trg (pripeljal jih je Jani Lončar), najprej levo in desno pozdravljal otroke, ki so ga že zelo nestrpno pričakovali, so s starši zasedli skorajda ves prostoren cerkveni trg. Gasilci so ocenili, da jih je bilo več kot 700. Komaj se je prebil na dvignjeni prostor med kaplanijo in cerkvijo. Najprej je vse navzoče pozdravil, zelo srboritim parkeljnom (domačim in celo iz Solčave) je zaukazal, naj nehajo strašiti otroke. Bili so zelo hudi, marsikateri otrok je zajokal že ob pogledu nanje, kaj šele ob rožljanju z verigami in kazanju dolgih jezikov ter rogov na glavi, pa močno poraščenem telesu. A malim otrokom niso naredili nič žalega, porednim pa so hitro pokazali, da z njimi ni šale; nazadnje so si vsi, kot se za tovrstni dogodek spodobi in je prav, spravljivo segli v roke.

Parkeljni niso bili, in tudi ne smejo biti, glavne osebe večera: to je lahko le  dobri škof Miklavž z angeli, ki so mu po odmoljeni molitvi Sveti angel pomagali razdeljevanju daril otrokom. Ti so prihajali in prihajali s starši, dolge vrste kar ni hotelo biti konca. Obdarovanje otrok do tretjega razreda osnovne šole je trajalo kar okrog uro in pol. Škof Miklavž je prijazno ogovoril vsakega otroka, do še čisto majhnih se je celo sklonil, jih pokrižal, staršem se je zahvalil, da tako lepo skrbijo zanje, jim to priporočil tudi v prihodnje. Otroci so bili presrečni, starši zadovoljni, so otroke z Miklavžem fotografirali za spomin. Najmlajši so pri odhajanju strahoma pogledovali, kje je še kakšen parkelj, a tudi če je bil blizu, jih je le z iztegnjeno roko pozdravil, se jih dotaknil, oni pa tudi njega, da niso odšli domov preveč preplašeni in z občutkom, da so parkeljni gospodarji dogajanja na cerkvenem trgu, ob sami cerkvi sv. Petra.

Obisk škofa Miklavža je bil izjemno uspešen najprej zaradi dogovora med vrhom domače občine in župnikom p. Cristianom Balintom, ki je takoj pristal, da pripravijo »miklavževanje« na cerkvenem trgu v Komendi kot najprimernejšem kraju za tovrstni dogodek, in ne po podružnicah ali kje drugje. S strani občine se je z g. župnikom dogovarjal podžupan Aleš Marinko, ki je vseskozi bedel nad potekom dogajanja na cerkvenem trgu. Prišel je tudi g. župan Jurij Kern z ženo dr. Teo in otroki. Brat Anton v kuti s pušico in zvončkom je pobiral prostovoljne prispevke.

Zelo so se spet izkazali člani in članice PGD Komenda in PGD Moste pod vseskozi pozornim veščim poveljnikom GZ Komenda Romanom Koncilijo. Iz previdnosti, da se ne bi komu od otrok kaj pripetilo, so postavili varovalno ograjo, pazili, da parkeljni niso prišli preblizu otrok, se jim ni zgodilo nič hudega. Skorajda se je pišočemu časnikarju, ko ga je eden izmed rogatcev z rogom zadel v oko, ima danes malo oteklo. Zato bi kazalo njihove rogove še malo bolj obrusiti.

So se pa, peklenščki, vešči vseh muh in zapeljevanja, dobrikali dekletom, kateremu celo zelo približali. Čutili so, kje imajo »zaveznice«, a niso bili uspešni na tako rekoč svetem kraju, G. župnik Cristian je bil pripravljen, da bi jih, če bi bilo potrebno, pregnal z žegnano vodo, katere se zelo bojijo, jih ta osmodi. A mu ni bilo treba. Je pa vesel opazoval dogajanje na trgu, se radostil z otroki in starši, se pogovarjal z njimi, nazadnje, ko je bilo vsega konec, celo s človekom, ki se mu je zaupno približal, si zaželel pogovora z njim. Tako je imel večer dodatno duhovno težo: zbližanje občanov in župljanov s krajevnim dušnim pastirjem.

Veliko povedo besede župana Jurija Kerna: Pomembno je dobro sodelovanje! Ta večer je res bilo, je bilo videti, kaj se da narediti v Komendi, če župnija in občina stopita skupaj, je odprtost in pripravljenost na obeh straneh.  Upajmo, si želimo, da bi bilo tako tudi vnaprej. Komenda ima za to dovolj sposobnih ljudi, za vse dobro odprtega duhovnika, prav tako občinske može in žene. Kako nas lahko Miklavžev obisk poveže, je pokazal tokratni Miklavžev večer v Komendi. Velik Bog lonaj vsem, ki so pri njem sodelovali, pa tudi staršem, ki so z obiskom pri »dobrem škofu« razveselili svoje otroke.  

 

Besedilo in fotografije: Jožef Pavlič  

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi