Logo MojaObčina.si

Kobarid

DANES
21°C
18°C
JUTRI
19°C
10°C
3302

Župan zamejcem čestital ob pomembnem jubileju

Vez med Kobaridom in zamejskimi Slovenci je bila vedno močna, skozi zgodovino so se prepletale poslovne in prijateljske vezi sosedov, ki jih loči le nekaj kilometrov ceste. Zato se je župan Marko Matajurc z veseljem odzval vabilu sosedov z druge strani Matajurja in se udeležil praznovanja visoke obletnice ene najpomembnejših radijskih oddaj zamejskih Slovencev.

 

V Špetru, ki je le 20 km oddaljen od Kobarida in v katerem so ponosni na dvojezično šolo, so namreč obeležili 40 let oddaje Nediški zvon. Gre za pomembno radijsko oddajo za zamejske Slovence v nadiški dolini, ki jo ustvarja radio Trst A, ki spada pod italijansko RAI. V bogatem kulturnem programu, ki so ga sooblikovali literati, dijaki tamkajšnje šole, igralci beneškega gledališča in tudi glasbena skupina Fajnabanda, so se ustvarjalci spomnili začetkov pred 40 leti. Sodelovali so mnogi znani obrazi z obeh strani meje, tudi tokrat pa so se dotaknili najpomembnejših tem, ki zadevajo preživetje slovenske manjšine na drugi strani meje, šole, ohranjanja narečja in jezika, kulturnega delovanja in medijev, čezmejnega povezovanja, odnosa do jezika … 

 

»Zamejci so bili vedno močno povezana s Kobariško, tukajšnji prebivalci pa se zelo trudijo, da v oteženih razmerah ohranjajo svoj jezik in kulturno dediščino. Prav omenjena oddaja je veliko prispevala k povezovanju in ohranjanju narodne identitete manjšine, saj je v njihove domove 40 let prinašala slovenski jezik in aktualne teme. Vesel sem, da so me povabili, obenem smo se imeli tudi priložnost pogovoriti o možnostih nadaljnega sodelovanja. Sam iskreno upam, da bomo že v bližnji prihodnosti uspeli realizirati načrtovan projekt izgradnje kolesarske steze proti Italiji, se je pa tokrat odprlo še nekaj novih idej, ki bodo zanimive za prihodnost,« je dejal kobariški župan Marko Matajurc.

 

Foto: novimatajur.it

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi