Logo MojaObčina.si
DANES
35°C
17°C
JUTRI
36°C
20°C
Oceni objavo

Publikacije o starosvetni kobariški pustni maski »sournki«

V letih 2018/19 sta v sklopu projekta Revitalizacija prostora in uma- REVITUM med drugim nastali tudi dve publikaciji o starosvetni kobariški pustni maski imenovani sournki. Avtorica obeh je Vilma Purkart iz Zavoda Feniks, ki obe publikaciji na kratko predstavlja v nadaljevanju prispevka.

 

V slikanici z naslovom »Ko se zima končuje, pust praznuje« so v obliki zgodbe in risb zapisana dejstva o sournkih. Namenjena je osnovnošolcem, da se seznanijo z izvorom in pomenom nekdanjega kobariškega preganjanja zime. 

 

V drugi publikaciji z naslovom »Sournke nazaj na plac – Starosvetna kobariška pustna maska nekoč in danes« je na enem mestu napisano vse kar vemo o starosvetnem pustu in sournkih. V njej so zapisane hipoteze o sovplivanju zgodnjih verovanj, maskiranj in obredov kot načina tedanjega življenja na razvoj obredja v starosvetnih pustnih običajih. Pri tem se kaže vpliv animizma in z naselitvijo človeka tudi prvih verovanj kot je zoroastrizem, mitraizem, poganstvo in drugih verskih praks. Način življenja se odraža v razširitvi nekdanjih ritualov in obredja v t.i. »divji jagi«, čemur danes pravimo starosvetni pust.

Nazadnje sledi poskus analogije treh evropskih starosvetnih oz. tagrdih mask, ki so si po imenu ali opravi podobne s sournki. Zbrano je tudi veliko besedišča, ki je povezano z besedo soura in razlago pomena le teh. Ugotovljene podobnosti podpirajo hipotezo o skupnem izvoru evropskih mask.

 

 

Oglejte si tudi