Zdaj že tradicionalna prireditev v Kobaridu ob izteku Festivala pohodništva doline Soče ponuja živahen gastronomski program s pisano tržnico lokalnih pridelkov ter izdelkov. Letos bo sodelovalo več kot 30 lokalnih razstavljavcev in ponudnikov, projekt pa sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Dolina Soče, ene najlepših alpskih rek na svetu, je večna inspiracija za vse, ki so v njeni bližini. Tamkajšnji kuharji prisegajo na filozofijo »nič kilometrov« ali »z vrta na krožnik«. Najraje vse sestavine, ki jih uporabljajo, najdejo v domačem vrtu, v reki, gozdu ali pri sosednji kmetiji.
Za dobro jestivalsko letino bodo poskrbeli:
• Restavracija Topli Val,
• Restavracija Kotlar
• Turistična kmetija Jelenov breg
• Coronini Cafe
• Pivovarna Feo
In zvezda dneva je … kobariški štrukelj
Glavna zvezda Festivala okusov in umetnosti ostajajo znameniti kobariški štruklji. Kraljevali bodo na krožnikih, o njih pa bodo na glavnem odru spregovorili tudi lokalni kuharji in drugi ponudniki specialitet. Ste vedeli, da ima vsak kobariški štrukelj osebni prstni odtis gospodinje in da se v testu skriva slasten nadev iz orehov, mleka, ruma, rozin, masla in drobtin?
Skrivnosti žive vode in lokalnih umetnikov
Voden ogled Mrzlega studenca bo priložnost za spoznavanje verovanj in simbolike posoških staroselcev, ki so bila globoko prepletena z naravo. Navdahnjeni z močjo vode in gora ustvarjajo tudi mnogi lokalni umetniki in obrtniki, ki se tradicionalno predstavljajo na Food & Art Jestivalu. Letos bo na trgu potekala tudi okolju prijazna akcija izmenjave oblačil. Obiskovalci bodo lahko prinesli oblačila, ki jih ne nosijo več in jih zamenjali za kakšen drug kos garderobe. Jestivalsko dogajanje in Festival pohodništva bo na koncu začinila glasba. V goste prihaja folksterski bend Čedahuči, ki bo zaključil dnevno dogajanje v Kobaridu.
Program Jestivala 2017:
11.00: Start kolesarske dirke Vzpon za pokal občine Kobarid
11.00: Otvoritev Jestivala in voden ogled Mrzlega studenca
11.00–20.00: Tržnica lokalnih izdelkov in pridelkov
12.00–20.00: Bogata kulinarična ponudba lokalnih restavracij in gostiln ter turističnih kmetij
13.00: Podelitev nagrad za pokal občine Kobarid (KK Soča Kobarid)
13.00–15.00: Ustvarjalne in izobraževalne delavnice za otroke in odrasle
15.00: Kobariški gostinci o kobariškem štruklju
16.00: Gledališka igra Julka in Pepč - Ups njki mam du bergešah
v izvedbi amaterskega gledališča Gorenj Konc z Livka
17.00: Pogovori s pridelovalci lokalne hrane
18.00: Žrebanje nagrad
20.00: Koncert folksterskega benda Čedahuči




