Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Kobariška Kadorna se je preselila v Zasavje

Kobariški gasilci so leta in leta kot na punčico svojega očesa pazili na svojega »starostnika«, gasilsko vozilo fiat 15 TER, ki ga ljubkovalno kličejo Kadorna in ki je letos dopolnilo častitljivih 108 let. Po vseh tem času je končno prišel tudi trenutek, da se jo osveži in ta teden se je vozilo preselilo v Zasavje, kjer ga bodo v naslednjem letu temeljito obnovili.

 

Za Kadorno so sicer vsa leta gasilci vzorno skrbeli, vendar je prevladala ocena, da bi bilo tako dragoceno vozilo, kakršnih na slovenskem tržišču, pa tudi širše ni prav veliko, pametno podrobno obnoviti, saj gre za redek domala muzejski eksponat. Vozilo je prevzel Metod Kurent, direktor podjetja Ekoen iz Zasavja, ki je specializirano prav za obnove starih vozil, četudi priznal, da štirikolesnika s tako častitljivo starostjo niti oni še niso imeli v rokah. A njihove reference so bile odlične, ponašajo se z ekipo številnih strokovnjakov, ki sodelujejo tudi z vsemi večjimi avtomobilskimi družbami v tujini, in pričakovati je, da se bo Kadorna v letu 2020 v Kobarid vrnila v polnem sijaju. 

 

»Sam se v avtomobilski industriji vrtim že od leta 1987, doslej najstarejši avtomobil, ki smo ga prenovili v našem podjetju, pa je imel letnico 1951. Zdaj smo pred novim izzivom, v naslednjih mesec8ih se bom s sodelavcem odpravil tudi v Torino, da pridobimo še kakšne informacije, potrebne za dobro opravljeno delo,« je poudaril Kurent, ki je pogodbo o obnovi podpisal s predstavnico Posoškega razvojnega centra Vesno Kozar. Prenovo bo namreč financiral Posoški razvojni center, vrednost investicije pa je po besedah gasilcev slabih 30 tisoč evrov, sredstva pa se je zagotovilo skozi WALKofPEACE strateški projekt na Programu Interreg  Slovenija-Italija.

 

Oglejte si tudi