Logo MojaObčina.si
DANES
28°C
8°C
JUTRI
24°C
12°C
Oceni objavo

Dobrodelna prireditev MIDO - Miganje za Dojke

Rak dojke je najpogostejša oblika raka ženske, zboli ena od desetih žensk do 75.leta starosti. Groba incidenčna stopnja znaša 120 na 100.000 žensk v Zgornjem  Posočju. Zbolevajo pa tudi moški , in sicer 1 na 100.000.

Incidenca umrljivosti znaša v Posočju 50 na 100000, kar je precej višja številka kot v ostali Sloveniji.  Zaradi teh zaskrbljujočih podatkov in ker pojavnost raka dojke le narašča, je bilo leta 2014 ustanovljeno Društvo proti raku dojk Posočje.
Društvo je neprofitno in prostovoljno. Skrbimo za že obolele z nasveti, kontakti in tudi finančno pomočjo. Prirejamo veliko predavanj, delavnic,  kjer skušamo ozavestiti dejavnike tveganja za rak dojke in učimo novega zdravega sloga življenja, saj naj bi z stilom življenja lahko preprečili več kot 50% raka dojke, če z zdravim slogom začnemo v odraslosti in 68% raka dojke, če začnemo v otroštvu.

 

Med drugim smo že leta 2015 organizirali zabavno-športno prireditev MIDO- MIganje za Dojke. Tudi letos 19.novembra 2016 ponovno organiziramo MIDO in upamo, da preide v tradicijo. Na prireditvi predstavimo in preizkusimo različne športne aktivnosti v zabavni družbi, tako da se kasneje lahko lažje odločimo za redno vadbo. ( le-ta zmanjša tveganje za rak dojke za 20%). Ne manjka dobre energije, pozitivnih čustev in tudi kak zdrav napitek si privoščimo. Prireditev je dobrodelna, vsi sodelujoči so prostovoljci. Prireditev bo potekala v Tolminu od 16. do 20. ure. Prispevki grejo v sklad za bolnice z rakom dojk Posočja za finančno pomoč(npr. pri prevozih na zdravljenje).


Migajte za Dojke tudi vi in se nam pridružite v soboto, 19. novembra v Tolminu. Vabilo priloženo v priponki besedila.

Erika Tuta
predstavnica Društva proti raku dojk Posočje

 

Oglejte si tudi