Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
7°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Člani Kulturnega društva Lovrenc obnovili staro štorkljino gnezdo

Staro štorkljino gnezdo je bilo v slabem stanju in je ogrožalo tako štorklje kot tudi ljudi. Zato smo v Kulturnem društvu Lovrenc izvedli montažo in prestavitev obstoječega gnezda na nov podstavek.
Bela štorklja, karizmatična vrsta ptice, je zelo priljubljena pri ljudeh in ima posebno mesto v kulturnem izročilu kot znanilka sreče v kraju, kjer gnezdi, in kot prinašalka otrok. Zavarovana je z Uredbo o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah. Belo štorkljo žal ogroža že veliko dejavnikov, recimo intenzifikacija kmetijstva, trki z objekti elektroomrežja in vozili ter nevarnosti na selitvah.

S skupno akcijo montaže novega podstavka in prestavitve gnezda smo v Kulturnem društvu Lovrenc pripomogli, da se ohrani to gnezdo, ki je po podatkih Boruta Štumbergerja eno najstarejših v Sloveniji. Med leti 1989 in 2022 je uspešno vzredil kar 59 mladičev.

Prav tako smo v Kulturnem društvu Lovrenc poskrbeli za zbiranje vejevja, članica Viktorija Rakovič pa je spletla gnezdo.

Zahvala gre tudi Občini Kidričevo, Zavodu RS za varstvo narave in Gasilskemu društvu Lovrenc, ki so pomagali pri sanaciji štorkljinega gnezda.

S skupnimi močmi nam je uspelo, da smo štorklje prestavili na bolj varno mesto.

Kulturno društvo Lovrenc

Oglejte si tudi