Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
7°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Proslava ob slovenskem kulturnem prazniku v Osnovni šoli Cirkovce

Zemlja domača – ni prazna beseda: del je mojega življenja, in če se mi vzame zemlja, se mi je vzelo tudi življenje. Te Tavčarjeve besede so tako zelo aktualne tudi danes, predvsem za nas, ki sobivamo z naravo, z zemljo, na katero pazimo, ona pa nam to ljubeče vrača z vsem bogastvom, ki ga rodi. Včasih na to žal egoistično pozabimo in zato je prav, da nas življenje obdari z ljudmi, ki nas na to spomnijo.
In prav tak dan za spomine in tudi nova spoznanja je bil v sredo, 7. februarja 2024, ko smo v Osnovni šoli Cirkovce s proslavo obeležili slovenski kulturni praznik in prepletli življenji dveh slovenskih literarnih veljakov – Ivana Tavčarja in Franceta Prešerna. Skupaj z njima pa seveda literarnozgodovinski obdobji realizma in romantike. Kljub temu, da sta si obdobji tako različni, sta idejni vodji prireditve Jerneja Kuraj in Polona Lešnik našli njun skupni jezik ter z učenci, nekdanjimi učenci in ostalimi učitelji naše šole pripravili res poseben popoldan.

Obiskovalci so si tako lahko ogledali proslavo, na kateri smo združili Tavčarjeva in Prešernova dela ter jih predstavili na zanimiv in pester način. Poleg deklamiranja učiteljev so učenci predstavo popestrili tudi z igro, plesom in glasbo. Od Tavčarjevih del smo vključili prizore iz Cvetja v jeseni, Tržačana in V zali, Prešernova dela pa smo predstavili z deklamiranjem Nezakonske matere, Zdravljice in Povodnega moža. Na proslavi ni manjkalo niti plesnih in pevskih točk, ki so prijetno popestrile dogajanje. Med predstavo smo imeli tudi živo sceno, kjer so učenci ves čas poteka prireditve slikali. Scena je bila postavljena na odru in pod njim, na koncu pa so učenci izdelke tudi predstavili. Prireditev sta vodili in povezovali učiteljici Jerneja in Polona, ki sta izmenično predstavljali življenje Tavčarja in Prešerna ter iskali povezave s sodobnim svetom in osebnimi izkušnjami.

Meniva, da smo se na naši šoli s prireditvijo zelo lepo poklonili našemu največjemu pesniku in kulturi nasploh, saj je bilo ob odhodu iz dvorane mogoče opaziti številne zadovoljne izraze in spodbudne nasmeške obiskovalcev.

Hana Gošnjak in Lucija Perkovič,

učenki izbirnega predmeta vzgoja za medije

Fotografije: Črtomir Goznik

Oglejte si tudi