Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
0°C
JUTRI
19°C
5°C
Oceni objavo

EVROPSKI DAN JEZIKOV

JEZIKOVNA DEJAVNOST PRI POUKU - RAZMIŠLJANJE O JEZIKIH

Razmišljanja učencev o   jezikih so objavljena na pedagoškem forumu Zavoda RS za šolstvo.


  JEZIK
  Na svetu je ena stvar,
  ki je pomembnejša kot denar.
  Pri rojstvu se ga že učimo,
  sčasoma pa nadgradimo.
  To seveda jezik je.
  In to je moje razmišljanje.
 
  V šoli se moramo učiti angleško
  in seveda tudi nemško.
  Da se bomo lahko pogovarjali,
  nove stike ustvarjali.
  Kaj pa na našem planetu?
  Koliko jezikov je po svetu?
  6000 je odgovor.
  To ni ravno majhen tovor.
 
  Večina pozna vsaj jezika dva,
  da se midva tudi drugje sporazumevava.
  Obstajajo pa poligloti,
  pet jezikov znajo »toti«.
 
  Seveda jezik je obširna zadeva,
  je v bistvu moda, ki ne mineva,
  ker vsak dan v slovar
  se doda besed par.
  So pa tudi jeziki slenga,
  saj poznaš to – »ejga«.
  To je jezik mladine,
  za vse nas, »fakine«.
  Konec moje pesmi je zdaj,
  grem se jezike učit.
 
  LOVRO VALENKO, 9. B
 
  JEZIKI
  Na svetu veliko je jezikov
  in prav vsak ima nekaj svojih trikov.
  Vsak posebej je čaroben
  in drugim prav nič podoben.
  V vsakem skriva se skrivnost
  in če nobenega ne osvojiš,
  resnice ne dobiš.
 
  KATARINA VIDOVIČ, 9. B
 
 
  MOJE RAZMIŠLJANJE O JEZIKIH
  Jeziki? Ne, to niso tisti jeziki, ki jih imamo v naših ustih. So jeziki, ki   predstavljajo našo kulturo in zgodovino. Poznamo jih na tisoče, a le en je   naš, materni jezik.
  No, moj materni jezik je slovenščina, ki je zelo poseben jezik. Ampak zakaj   je tako poseben? No, zato, ker je naš prvi in najpomembnejši jezik. Je pa   tudi zelo raznolik, saj je eden izmed edinih, ki ima šumnike in dvojino.
  Sedaj pa se lahko posvetim tudi drugim jezikom. Če bi jih želel popolnoma vse   opisati, bi verjetno porabil cel zvezek. Zato tega rajši ne bom naredil, bom   vam jih pa predstavil na malo drugačen način. No, začnem lahko pri tistih, ki   jih govori večina ljudi. To so: angleščina, nemščina, španščina, francoščina,   kitajščina in ruščina. Drugače pa je na svetu več kot 6000 jezikov. Med   najpomembnejšimi jeziki sem naštel angleščino. Angleščina je trenutno   najpomembnejši jezik na svetu in ti odpira vrata po celem svetu. Z njo bi   lahko odšli na Kitajsko, odpotovali na čisto drugi kontinent Ameriko. Z njo   bi lahko prepotovali tudi celotno Evropo. Ampak od kod angleščina sploh   izvira? Izvira iz Velike Britanije. Vemo, da je pred mnogimi leti veljala za   največjo kolonialno silo. Zavzela je Ameriko, velik del Afrike in celotno   Avstralijo. S kolonializmom se je angleščina razvila v največji jezik na   svetu. Ampak to besedilo pišem izključno zato, ker je danes 26.september. To   pomeni, da je danes dan evropskih jezikov, med katere spada tudi slovenščina.
  Za Evropo velja, da šteje 34 držav. Ampak tudi to ne omejuje jezikov. Namreč   že samo v Evropi jih je več kot 300. Od angleščine, nemščine, francoščine pa   španščine, slovenščine in še bi lahko naštevali.
  Jezikov je še in še in vedno bodo tu. Zato je znanje jezikov zelo pomembna   stvar. Čeprav si moramo zapomniti, da je najlepši in najpomembnejši vedno in   vedno tudi bo materinščina, v mojem primeru je to slovenščina.
 
  DOMEN ŠKAFAR, 9. A
 
  MOJE RAZMIŠLJANJE O JEZIKIH
  Jezik je del našega življenja; lahko je materni, državni, uradni in v   današnjem času skoraj vsak človek pozna najmanj dva jezika.
  Ljudje z učenjem jezikov spoznavamo svet in ljudi okoli nas. V svetu je   jezikov nekje med 6000 in 7000, že samo v Evropi jih je 225. Največ jezikov   imata celini Afrika in Azija.
  Pri nas jezik delimo na knjižne zvrsti, to so zborni in knjižni pogovorni   jezik, ter na neknjižne zvrsti, to so pokrajinski pogovorni jezik, narečja in   sleng. V posameznih državah je uradnih jezikov lahko več, tudi v Sloveniji   sta ob italijanski meji italijanščina in ob madžarski madžarščina.
  Vsak jezik ima v svetu svojo posebnost in izraža kulturo naroda. Nekateri   ljudje so že v preteklosti obvladali jezike. Vrnimo se v obdobje romantike   okoli leta 1800. Matija Čop, Prešernov dober prijatelj, je bil eden prvih   poliglotov na slovenskem ozemlju, saj je znal kar 19 jezikov. V državi bi se   morali vsi državljani truditi govoriti materni jezik in ga ohranjati, saj se   prenaša iz roda v rod. Z učenjem jezikov širimo svoje sposobnosti in tudi v   osnovnih šolah v Sloveniji, v Evropi in po celem svetu se učenci morajo učiti   poleg maternega jezika vsaj še eden tuji jezik. Pri nas je to angleščina,   lahko pa se učimo tudi nemščino, španščino, francoščino in druge jezike. K   učenju pa zelo pripomorejo tudi slovenski pisatelji in pesniki, ki nas skozi   poezijo in prozo učijo za življenje pomembne stvari. Jezik je torej zelo   pomemben v našem življenju in brez njega ljudje ne bi bili tako pametni,   pozitivni in iznajdljivi.
  Najbolj znan jezik v svetu je angleščina, slovenščine v svetu pa ne pozna   veliko ljudi. Najbolj na svetu si želim, da bi se tudi moj materni jezik   lahko prenašal v svet, saj nas prav ta najbolj zaznamuje.
  V prihodnosti upam, da se bodo jeziki v Sloveniji in po vsem svetu ohranjali   tako lepo, kot so se do zdaj. Toda ali se bodo naše želje uresničile? Na to   vprašanje ne zna odgovoriti nihče.
 
  NELA NAHBERGER, 9. A
 
  MOJE RAZMIŠLJANJE O JEZIKIH
  Na svetu je mnogo jezikov,
  zato tudi veliko stikov.
  Slovenski jezik že dolgo poznamo,
  nikomur ga ne damo.
  Slovenščina edinstvena je,
  tujci težko naučijo se je.
  V šoli učimo se angleščino,
  nekateri tudi nemščino.
  Tudi francoščina in španščina prideta v življenju prav,
  ko se boš nekoč v svet podal.
  Hello, hola, guten Tag,
  tako pozdraviti zna prav vsak.
  Le kaj bi brez sporazumevanja?
  Ne bi bilo vsejezikovnega prepevanja.
  Jezikov na svetu 6.000 je,
  veliko jih pritegne me.
  26. september obeležujemo,
  z jeziki po svetu potujemo.
 
  NIA KRAJNC, 9. B

 

Oglejte si tudi