Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

Prvi festival v občini Kidričevo - Festival idej

V Kulturnem društvu Idila smo svoje udejstvovanje na področju kulturnega ustvarjanja strnili pod imenom Kulturna hiša tete Malčke. V Cirkovcah ob železniški postaji, v hiši nekdanje vaške učiteljice Amalije Skočir, je Vila Amalija v prazničnem mesecu decembru odprla svoja vrata.
V Kulturnem društvu Idila smo svoje udejstvovanje na področju kulturnega ustvarjanja strnili pod imenom Kulturna hiša tete Malčke. V Cirkovcah ob železniški postaji, v hiši nekdanje vaške učiteljice Amalije Skočir, je Vila Amalija v prazničnem mesecu decembru odprla svoja vrata.

Vodja Festivala idej Miran Urih je s sodelavci poskrbel za pester in zanimiv program in omogočil ljubiteljem kulture, da so si popestrili zadnji mesec v letu na zanimiv, nekoliko drugačen način. Dogodki so se odvijali na treh prizoriščih: v Vili Amalija, na odru dvorane v Cirkovcah in na novem krožišču v centru Cirkovc.

Na Festivalu idej se je skozi ves mesec zvrstilo veliko dogodkov, povezanih s kulturno dediščino kraja in vtisi, ki smo jih prinesli v domače kraje s potovanj po svetu. Festival je letos potekal prvič, zato je bila izkušnja za obiskovalce, pa tudi za prireditelje nekaj posebnega.

Festival smo pričeli s kreativnimi delavnicami, kjer so udeleženci pod vodstvom Saše Urih, diplomantke Beneške akademije lepih umetnosti, ustvarjali božične okraske. Sledil je otvoritveni večer z likovno razstavo cirkovških likovnikov. V soboto, 7. decembra, nas je skupina PopArt popeljala na glasbeno popotovanje z vrha Olimpa preko Balkana do doma. Na zanimiv način so nam predstavili tudi grško mitologijo, bajke z Balkana in anekdote iz domačih krajev.

Večer druge adventne nedelje je popestril pisatelj Tone Partljič. Obiskovalcem je predstavil življenjsko pot Amalije Skočir, ji jo je predstavil tudi v eni izmed svojih knjig. Z veseljem je odgovarjal na vprašanja učencev OŠ Cirkovce. Večer sta zaključila pianist Marko Urih in kitarist Matic Kovačič s preigravanjem glasbenih uspešnic.

13. decembra je Kulturna hiša tete Malčke pokala po šivih, saj se je odvijal koncert skupine Unisono. Fantje so poleg ubranega petja modernih in ljudskih skladb pripravili tudi humorne vložke, ki so še posebej razvedrili njihove številne oboževalke.

S profesorjem Davorinom Urihom smo se kar dvakrat podali na  potovanje v druge dežele. Prvič nas je na potopisnem predavanju popeljal v Maroko, drugič pa smo se podali na Daljni vzhod in spoznali življenje v Vietnamu in Kambodži, se naučili jesti s palčkami in okušali njihove gurmanske priboljške.

Dogodki na prostem so s svojo vsebino pritegnili mimoidoče, ki so si na nedeljsko jutro 8. decembra z zanimanjem ogledovali likovno razstavo članov Prosvetnega društva Cirkovce, poimenovano In the middle. Zvečer, ko so se na božičnem drevesu sredi novega trga prižgale lučke, pa se je odvijal koncert skupine Pepi Krulet.

Festival idej smo zaključili na praznični dan, 26. decembra, z razstavo likovnih del, nastalih na 3. Zimskem ex-temporu. Petnajst likovnikov je ustvarjalo na temo »Moj kraj, moji ljudje«. Strokovna komisija je podelila nagradi slikarju Leonu Pišku in učenki OŠ Cirkovce Ani Špec.

Prvi festival smo uspešno zaključili, vendar že načrtujemo program za leto 2014. V Kulturni hiši tete Malčke se bodo v prihodnjih mesecih odvijali naslednji programski sklopi: literarni večeri z gosti in ure za knjigobube, kreativne delavnice (izdelava art filmov in artNatura Cirkovce), potopisna predavanja (Avstralija, Cookovi otoki, Mehika) in glasbeni večeri.

V poletnih mesecih pa se bo na vrtu vile Amalija veliko smejalo in veselilo ob nastopih stand up komikov, glasbenem programu in poletni likovni koloniji.

Območje Cirkovc in okoliških vasi je posebej znano po zavzetem udejstvovanju ljudi na področju ljubiteljske kulture, zato je kulturna hiša poklon vsem, ki čutijo kulturo kot del sebe.

Vse, ki imajo željo po ustvarjanju in zanimive ideje, prav prisrčno vabimo, da se nam pridružijo kot soustvarjalci programa ali pa samo kot obiskovalci naših prireditev.

Oglejte si tudi