Logo MojaObčina.si

Kidričevo

DANES
18°C
1°C
JUTRI
16°C
3°C
Deli
4067

Občni zbor  "tretjega"  življenjskega  obdobja

Bila je lepa nedelja, nisem imela občutka, da je še vedno zima. Kmetje že pridno orjejo in pripravljajo njive za pomladansko setev. Včasih je bil glavni pridelek krompir, danes ga zelo težko najdeš, sploh  pri velikih  kmetih. Ne vem kako bi živela brez krompirja, zato si ga za »ziher« posadiva kar na svojem vrtu.

Stopila sva v telovadnico osnovne šole Cirkovce, prirejeno kot velika restavracija za  okrog 100  gostov – upokojencev. Zaslišala se je pesem Folklornih veteranov in bivših ljudskih pevcev Cirkovce. Kako prijeten občutek te spremlja,ko zaslišiš ubrane glasove pesmi »Pozimi pa rožice ne cveto.«   Po odpeti pesmi sta svoje znanje pokazala še predsednikova vnuka, Ana, na klaviaturi in Tomo, na harmoniki. Čudoviti melodiji sta nežno  legli v duše prisotnih.

Po pozdravnem programu smo pričeli z uradnim delom skupščine  /izvolitev delovnega predsedstva…/, na kateri je predsednik gospod Janez Čelofiga  podal obširno poročilo o delu društva v preteklem letu.  Najprej pa je namenil prisrčen pozdrav svojim članom društva upokojencev, z velikim spoštovanjem  pa je sledil še pozdrav gospe Darji  Rajher, podžupanji  občine Kidričevo, gospe Ireni Plohl, predsednici društva Invalid Kidričevo, častni občanki gospe Pavli Veler in predstavnikom sosednjih društev ; Ptujska Gora, Majšperk, Lovrenc in Kidričevo. Seveda ni pozabil na znani duet  »DUO SAFARI!«, katera sta nas razveseljevala in skrbela za čudovito  vzdušje in ples.

Predsednik je s svojim poročilom  -  o delu v preteklem letu začel nekako tako; V mesecu marcu so se pričeli občni zbori sosednjih društev, katerih so se udeležili tudi nekateri člani UO DU Cirkovce. V aprilu sta se ženska in moška ekipa pričeli pripravljati za razne nastope v kegljanju  in pikadu. Prav tako so vadili tudi člani v streljanju z ročno puško.    Člani, kateri niso aktivni v športu so izbrali  »šport« na gradbišču . Naredili smo prizidek k prostoru za kegljanje, kamor lahko pospravimo mize, klopi in druga delovna orodja. Naslednja dva meseca se je urejalo kar je bilo potrebno. Dogovorili smo se tudi za piknik, katerega smo izvedli v mesecu juniju. Udeležba je bila enkratna, po odzivu članov pa je bilo prepoznati, da so bili  s prirejenim zadovoljni. V mesecu juniju se je izolirala celotna stavba – od sten do strehe. V to delo je bilo vloženih veliko  ur dela in znanja posameznih članov. Vem,  da je beseda hvala premalo tistim, ki so bili udeleženi pri tem delu, toda navajeni smo skromnosti, torej to zadostuje. Naše  plačilo je tudi zadovoljstvo, ko stopiš v objekt in vidiš kaj je storjenega, kako izgleda,   naše je in rečeš; naš trud je poplačan.

Poleg vsega naštetega pa  nismo pozabili , da so pred nami športne igre. Sodelovali smo na športnih igrah  v organizaciji »Podravske Zveze DU« in to obe ekipi v kegljanju in pikadu. V pikadu so moški osvojili  1. mesto in se uvrstili na državno tekmovanje. Ker smo to  državno tekmovanje delili v organizaciji našega društva, so se lahko na tekmovanja uvrstile tudi ženske. Bilo je še veliko tekmovanj, predvsem v kegljanju, prav tako  smo  skozi vse leto tekmovali v ligi   skupaj s sosednjimi društvi.

Da bi si malo odpočili, se družili še na drug način, smo organizirali kopalni dan v Izoli. Bilo je  lepo.  Počitnice so minile, pričela se je šola in s tem tudi obveza za  štirinajst dnevno varovanje otrok, na poti v šolo. Tudi tukaj smo bili  »uspešni« in naši malčki so srečno pristajali v šolskih klopeh.

V okviru prireditve »Zahvala jeseni«, smo gostili naše pobratene  člane  DU SUNCE iz CRIKVENICE. Gostje so bili navdušeni nad našo organizacijo, kakor tudi predstavniki Turističnega društva in Občine.

Pa ponovno k športu. Organizirati je bilo potrebno državno tekmovanje v pikadu, kar velik zalogaj za naše društvo, vendar smo znova dokazali, da smo dobri organizatorji. Gostili smo 15 moških ekip, prav toliko ženskih, potem so tu še navijači, in tu se je nabralo kar 180 oseb.  Naši dve ekipi sta društvo solidno zastopali.

Vse je bilo naporno, delovno, zato smo rekli; še en piknik bi se nam prilegel v jeseni. Naš piknik »kuharica žgance kuha«, je odlično uspel in vsi se ga bomo radi spomnili.  Bližali so se dnevi, ko naši poverjeniki obiščejo in obdarijo naše starejše člane, se z njimi pogovorijo ali jim nudijo kakšno  manjšo  pomoč. Ob koncu decembra smo se z našimi člani udeležili tudi skupnega srečanja  Upokojencev in Invalidov v  občini  Kidričevo, kjer smo v prijetnem vzdušju zaključili leto  - 2019.

Ob koncu  se je gospod predsednik  še enkrat zahvalil  članom društva, ki so na kakršen koli način pripomogli k  uspehom celotnega društva. Tudi športnikom hvala, da uspešno branijo naše ime na raznih tekmovanjih. Enaka hvala gre poverjenikom, kateri se trdijo po svojih terenih in obveščajo člane  o delu v društvu. Hvala tudi naši občini Kidričevo za vso pomoč pri organizaciji državnih športnih iger.

Ob pregledu vseh poročil, so bila ta tudi soglasno  potrjena in k razpravi so bili povabljeni gostje.

Podžupanja, gospa Darja Rajh je pozdravila zbrane, povedala, da je vesela, ko vidi toliko prisotnih članov in vabljenih na srečanju oz. skupščini društva upokojencev  Cirkovce. Omenila je še, da bo občina vsekakor pomagala društvu, vendar so sredstva razdeljena na vsa društva, poleg tega pa se je potrebno prijaviti na tiste razpise, katere občina objavi in jih društvo želi realizirati. Z velikim veseljem pa bodo pomagali,saj vidijo, da društvo uspešno dela in si pomoč tudi zasluži.

Delovno predsedstvo se je podžupanji, gospe Darji Rajh, zahvalilo za  vzpodbudne besede .

K besedi  pristopila še gospa Irena Plohl, predsednica  društva Invalid, in se zahvalila za vabilo. Omenila  je srečanje ob Novem letu, katerega se bo z veseljem spominjala. Tudi sama nam želi veliko uspehov pri nadaljnjem delu in še naprej želi veliko prijetnih srečanj.

Enako je zaželela veliko uspehov v delovanju in srečanjih gospa Pavla Veler. Tudi sosednja društva so se zahvalila za vabilo in zaželela še naprej uspešnega  in družabnega  sodelovanja.

Bilo je obširno, pestro in čas je mineval, zaključiti je bilo potrebno, kajti iz »kuhinje« je prijetno zadišalo. No, spet  se je na odru prikazal  predsednik, ob njem pa gospod Jože Bauman, kateri je bil dolga leta poverjenik za  območje Mihovc.  Pravi, da tega dela ne more več opravljati zaradi bolezni in prosi,  za razrešitev.  Predsednik  društva, gospod Čelofiga  se mu je v svojem imenu in imenu društva zahvalil za dolgoletno delo in mu  izročil tudi  priznanje za njegov trud. Za  Poverjenika Mihovc pa je bil imenovan g.  Stanko Zajc

Naj še sama dodam nekaj lepega. Kako čudovit je občutek, ko stopiš v prostor in zagledaš prijazne, nasmejane obraze. Nihče ne bi rekel, da so to starejši ljudje, nekateri bolni, osamljeni. Ja, osamljeni, toda to osamljenost   znajo razbiti. Pridejo na razne prireditve in takrat osama splahni. Prav je tako. Druženje, ples, pesem. Nikjer nisem opazila škodoželjnega obraza, velika večina se zna prilagoditi dogodkom, srečni   so, da se malo pogovorijo in prav je tako, Želim jim veliko prijetnih druženj in zdravja. Ob zvokih DUO SAFARI pa  verjamete ali ne  - pozabili smo na vse in se veselili.

No, pozabili smo na vse tegobe ob druženju, pozabiti pa  ne moremo, oziroma ne smemo na člane društva, kateri s svojim delom pripomorejo, da se ostali dobro počutimo.  Uredijo   »jedilnico«, postrežejo kosilo in pijačo! Ob koncu  restavracijo ponovno pospravijo, počistijo in spremenijo v telovadnico. Zares jim hvala.

Pripravila:

Mira Trifunac

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi