Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
4°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Cianobakterije in Greenlake - Izjava za javnost

Alge in cianobakterije obstajajo že milijone let.

Po včerajšnjem (7. 9. 2023) sestanku na Nacionalnem inštitutu za biologijo in  tolmačenju pridobljenih rezultatov analiz vzorčenja, ki so pokazali, da vzorci niso vsebovali toksinov oz strupov,

javnost seznanjamo s sledečimi informacijami:

Pojav zgoščenih kepic-oblog v Gramoznici Green Lake  je naraven pojav.  Do sedaj smo jim po domače rekli alge. To tudi so. A vendar v zadnjem času znanstveniki  ločujejo med algami in cianobakterijami.

Po natančnejši analizi  naših vzorcev, so v laboratoriju ugotovili, da so ti kosmi - oblogice  skupek mahov, gliv, različnih alg  in drugih mikroorganizmov iz vode in da vsebujejo nižji delež cianobakterij (samo 30%), kot običajno.  V Italijanskem laboratoriju v njih strupov niso našli.

V Sloveniji se bentoške cianobakterije ne spremljajo v sklopu rednega monitoringa, vendar so na Nacionalnem inštitutu za biologijo začeli ter raziskave  izvajati v letu 2019.  Obstaja zgolj monitoring  oz. merila za planktonske.

BENTOŠKE IN PLANKTONSKE CIANOBAKTERIJE

Cianobakterije se razraščajo v morskih in sladkih vodah. Namreč, na svetu obstajata dve vrsti pojavov cianobakterij v naravi: PLANKOTNSKE (se v naravi pojavljajo 90%) IN BENTOŠKE (10%). Planktonske so tiste, ki obširno obarvajo stoječo vodo ( ribniki, jezera)  v zeleno, rjavo, rdečo barvo in se razraščajo samo v onesnaženih vodah. Zagotovo ste pojav zasledili ali ga videli v kakem bazenu? No, to je pojav  planktonskih cianobakterij. A ste vedeli, da  imajo v Švici varnostno pravilo, da v kolikor stopiš v vodo do kolen s pojavom planktonskih bakterij in svojih prstov na nogah ne vidiš, raje ne plavaj?   Plaktonskih cianobakterij ne poznamo v Greenlake!

 

Gramoznica Green lake  slovi po  čisti vodi

Bentoške (obloge-kosmi) pa se pojavljajo samo v najčistejših vodah in so pritrjene na kamnih.  Vsi vemo, da gramoznica Green lake slovi po najčistejši vodi v Sloveniji. Takšni čisti pogoji namreč omogočajo svetlobi, da prodre do dna jezera, kjer tudi omogoči rast bentoških cianobakterij. Ob dvigu poletnih temperatur se lahko odlepijo in lahko priplavajo tudi na površje.

Četudi  bi  morebiti  vzorci cianobakterij vsebovali strup, je njihov vpliv lahko lokalen – tam, kjer so prisotne obloge oziroma kosmi. Vsi skupaj se strinjamo, da nihče ne pomisli o zaužitju  teh  oblog!  Tak nasvet upoštevate tudi v morju  in rekah. Svoje  kužke boste imeli na povodcih in spremljali kaj ližejo  in kaj jedo, ter upoštevali  nasvete in priporočila veterinarjev ob kopanju vaših psov v takih vodah.

Občini Kidričevo bo vedno na prvem mestu skrb za zdravje ljudi in dobrobit živali. Redni monitoring kopalnih vod (vsakih 14 dni) že izvaja Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano Maribor. Še vedno je voda za namen naravne kopalne vode ustrezala vrednostnim, ki zagotavljajo dobro kakovost kopalne vode v skladu z Uredbo o upravljanju kakovosti kopalnih vod.  

Oglejte si tudi