Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Taborniško leto 2012

Kot bi mignil je leto naokoli in bližajo se nam najlepši prazniki v letu. To je tudi tisti čas leta, ko običajno delamo obračune za nazaj in načrte za naprej. Pa poglejmo, kaj se je nam, tabornikom iz rodu Odporne želve, tekom leta 2012 dogajalo.
Tekst: Lojzka Reščič in Demi Munih

Prvi naš večji dogodek je bilo zimovanje v začetku leta. Bivali smo v lepi koči v Čepovanu, pravzaprav v hiši tabornikov Soški mejaši iz Nove Gorice, natančneje na lokaciji 6 km iz Čepovana proti Mostu na Soči. Udeležba otrok je bila številna, saj se je 3-dnevnega zimovanja udeležilo 28 otrok v starosti od 6 do 15 let. Odvijale so se običajne taborniške aktivnosti: nočni pohod v prvem večeru, postavljanje ognjev, bivakov, hranjenje ptičev, spoznavanje gozda, topografija. Taborniki so se preizkusili tudi v orientaciji in lovu na lisico, starejši taborniki pa so se zelo izkazali v izdelavi lesenega kažipota. Najbolj ponosni pa so bili najmlajši, ki so prejeli taborniške rutke in s tem postali pravi taborniki. Tudi zaključek zimovanja je bil zanimiv, saj smo se odpravili peš na Most na Soči in nato z vlakom domov, kjer so nas pričakali starši

V pomladnih mesecih so ob sobotah potekala redna srečanja na našem tabornem prostoru pod vodstvom usposobljenih vodnikov. Dan tabornikov in Dan Zemlje smo aprila obeležili z pohodom z baklami in kratkim kulturnim programom, organiziranim za vse krajane naše krajevne skupnosti.

In že je bilo tu poletje, otrokom najljubši del leta, saj so jih pričakale zaslužene počitnice in za nekatere tudi taborjenje v Puntiželi. Ponovno smo peljali otroke skupaj z Zvezo prijateljev mladine 10 dni na morje, v čudovit kamp ob Brionih. Letos se je taborjenja udeležilo 34 otrok, ki so uživali v lepem vremenu, čistem morju in prijetnem druženju. Na taborjenju otrokom ni dolgčas, saj jih zaposlimo s številnimi aktivnostmi. Ob zaključku je največje zadoščenje vseh, ki se trudimo, da je na letovanju lepo, pogled na poln avtobus zagorelih, nasmejanih in zadovoljnih otrok, ki se polni novih doživetij varno vrnejo domov. Veseli smo, ker se nam isti otroci vračajo, malo nas žalosti le dejstvo, da se nam na našem taborjenju ne pridruži več otrok iz deskljanske in kanalske osnovne šole. Morda vsi starši ne vedo, da se za letovanje preko Zveze prijateljev mladine lahko uveljavlja različne oblike regresov, kar je seveda v teh težkih časi še kako dobrodošlo in omogoča, da lahko čim več otrok preživi nekaj dni počitnic na morju.

Kmalu po morskih užitkih je tu 1. september in s tem začetek novega šolskega leta. Tudi taborniki postanemo spet aktivni. Septembra smo pripravili predstavitveni stojnici na obeh osnovnih šolah, v Desklah in Kanalu. Očitno smo bili zanimivi, saj se nam je letos pridružilo veliko število novih članov, ki so se kmalu lotili rednih aktivnosti. Konec oktobra že tradicionalno organiziramo za vse krajane kostanjev piknik, kjer imajo glavno vlogo buče in čarovnice. Seveda brez tabornega ognja tudi ne gre. V decembru čaka naše tabornike čajanka, ko nas obišče tudi Dedek Mraz, ki navkljub krizi najde darila za vse pridne tabornike.

Ob koncu naj poudarimo, da se ob nekaterih naših dogodkih izvajajo tudi aktivnosti, ki zahtevajo od otrok veliko angažiranje in tudi večje napore. Štejemo si v čast, da lahko otroke za nekaj uric ali celo dni odtrgamo od televizije in računalnika, jih pošljemo v naravo in jih postavimo pred različne preizkušnje. Četudi jim je težko, so na koncu zelo zadovoljni in ponosni nase, ko spoznajo, kaj vse zmorejo. Vedno več staršev se zaveda, kako pomembne so vrline kot je spoštovanje ljudi in narave, odgovornost, prijaznost, pripravljenost pomagati, varčnost, zdravo življenje…, vrline, za katere si taborniki zagotovo prizadevamo.

Taborniki roda Odporne želve želimo v prihajajočem letu vsem občanov veliko zdravja in predvsem veliko prijetnih uric in doživetij v naravi.

Oglejte si tudi