Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
6°C
JUTRI
27°C
10°C
Oceni objavo

O dogodku »POMOČ AZBESTNIM BOLNIKOM«

V petek, 12. januarja 2024, smo člani Društva obolelih zaradi azbesta, pred skoraj polno dvorano kulturnega doma v Desklah, pripravili dogodek »POMOČ AZBESTNIM BOLNIKOM«. Dogodek smo načrtovali že 27. oktobra 2023, pa je takrat zaradi poplav in zaprtja cest odpadel.

 V januarju nam je uspelo in zahvaljujemo se vsem, ki ste se nam pridružili, predavateljem, gostom, županu in podžupanjama, novinarjem, zdravnikom in drugemu zdravstvenemu osebju ter seveda vsem udeležencem. Dogodek je vključeval štiri zanimiva predavanja in si ga lahko ogledate na spletni strani društva: POMOČ AZBESTNIM BOLNIKOM – Društvo OZA – Društvo obolelih zaradi azbesta (drustvo-oza.si)

Z obiskom nas je počastila predstavnica Ministrstva za zdravje, Vesna Marinko, direktorica direktorata za javno zdravje. V svojem nagovoru je lepo povzela težave naših bolnikov, predvsem pa nam je pomembno njeno sporočilo, da je ministrstvo v letu 2022 podprlo raziskavo o spremljanju vpliva onesnaževal v okolju na zdravje ljudi na modelnem območju cementarne Salonit. Tako bodo različni strokovnjaki pregledovali podatke o kakovosti zraka, stanju tal in voda. Pregledovali bodo tudi obstoječe zdravstvene podatke, poleg tega bodo odvzeli biološke vzorce otrokom in mladostnikom in v njih ugotavljali prisotnost kemikalij, ki so lahko posledica življenjskega sloga ali onesnaževal iz okolja. S povezavo okoljskih in zdravstvenih podatkov bodo ugotavljali, kakšna je izpostavljenost prebivalstva okoljskim dejavnikom tveganja in predlagali ukrepe za varovanje zdravja na tem področju. Strinjala se je z nami, da je začetek delovanja specialistične ambulante za azbestne bolnike na Golniku eden od pomembnih mejnikov v delovanju našega društva, za pomembna je ocenila tudi druga področja delovanja društva.

Vsi, ki društvo poznate, veste, da se v društvu že od samega začetka na različne načine trudimo pomagati obolelim zaradi azbesta kot tudi vsem izpostavljenim azbestu. Namen dogodka je bil prikaz dobrih praks sodelovanja društva bolnikov z medicinsko stroko, ki dejansko bolnikom lahko pomaga. Ti začetki sodelovanja so se zgodili prav na pobudo našega društva. Morda je najpomembnejši mejnik začetek delovanja specialistične azbestne ambulante na univerzitetni kliniki Golnik, novembra 2021.

Prvi predavatelj  je bil doc. dr. Aleš Rozmana, ki je že naš stari znanec, saj je leta 2022, kot takratni direktor klinike Golnik in začetnik azbestne ambulante, prejel priznanje naše občine. Povedal je »Nekega dne se je na vratih klinike oglasil en čudovit gospod (op.: Hasib Brdar) in vprašal, če bi lahko nekako stopili skupaj«. Osnova za začetek sodelovanja je bila predhodno narejena študija »Pacientova pot«, ki je pokazala potrebo po tem, da so izpostavljeni azbestu  sistemsko obravnavani. Na kliniki so sklenili glave, preštudirali literaturo in izkušnje iz tujine. Novembra 2021 je začela delovati specialistična ambulanta za azbestne bolnike. Dr. Rozman je tudi poudaril, da je zelo vesel sodelovanja z nami, kar nam je v čast.

Še najbolj pa nas razveseljujejo rezultati dela te ambulanta, ki so bili predstavljeni v  predavanju  Katje Adamič, dr. med., ravno tako iz klinike Golnik. To je tiste prijazne dohtarice, ki naše paciente sprejme in napoti na nadaljnje preiskave. In je zelo dober diagnostik. Od novembra 2021 do danes je bilo pregledanih več kot 300 pacientov, v predavanju so bili predstavljeni rezultati dela do junija 2023. Žalostno ali veselo je dejstvo, da samo pri 12.7 % preiskanih niso ugotovili nobene bolezni, povezane z azbestom. Žalostno zato, ker je delež azbestnih bolezni tako velik, veselo pa zato, ker so bile bolezni odkrite zgodaj in so pacienti, kjer je potrebno, v postopkih zdravljenja. Odkrili so tudi veliko bolezni, nepovezanih z azbestom in jih napotili na ustrezna zdravljenja. Slišali smo tudi informacijo, da se že dela na presejalnem testu za raka na pljučih in ljudje izpostavljeni azbestu, naj bi bili tudi vključeni.

Načine zdravljenja rakov in mezotelioma nam je predstavila Katja Mohorčič, dr. med., ki je na kliniki Golnik vodja enote za internistično onkologijo. Veseli nas, da metodologije za zdravljenje rakavih obolenj napredujejo, da se pojavljajo nove, ki omogočajo boljšo ozdravitev. Poudarek je bil na zdravljenju mezotelioma z imunoterapijo. Predavateljica nas je opozorila, da imajo lahko ta zdravljenja tudi stranske učinke, s katerimi morajo biti pacienti seznanjeni. Čeprav je dr. Mohorčič zelo dobra strokovnjakinja in tudi predavateljica, pa je rekla, da ima malo treme, ker je med udeleženci videla kar nekaj svojih bolnikov. Hvala, da ste se nam pridružili.

»Moje predavanje je zadnja točka današnjega dne, ampak točka, ki odpira veliko upanja in načrtov za Severno Primorsko in Goriško regijo«. To so bile besede zadnje predavateljice, Mateje Lopuh, dr. med., iz jeseniške bolnišnice, posvečene paliativni oskrbi in organizaciji mobilne paliativne enote pri nas. Paliativa je tisto, kar hudo bolni potrebujejo in tudi ta zgodba se je začela z našim društvom. Tudi v tej zgodbi upamo na uspeh, saj je dr. Lopuhova novembra 2023 začela sodelovati s šempetrsko bolnišnico. Na našem koncu pa obiskuje bolnike že od poletja 2022 in bolniki, pa tudi njihovi svojci, so zelo zadovoljni s tem, kako zelo jim s svojimi obiski pomaga. Dr. Lopuhova, hvala vam!

V čast in zadovoljstvo nam je, da lahko sodelujemo s tako srčnimi zdravniki, strokovnjaki, ki zares pomagajo našim ljudem. V društvu smo zadovoljni, da je dogodek uspel. Slišali smo veliko zanimivega in koristnega. Morda nam je samo malo žal, da ni bilo več odziva s strani zdravnikov in zdravniške stroke, ker so bili vabljeni prav vsi z Goriškega konca, kot tudi predstavniki KIMDPŠ in Zdravniške zbornice. Predstavljene teme bi jih morale zanimati.

Oglejte si tudi