Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Velika požarna ogroženost tudi v naši občini

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je od danes, 3. avgusta, razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja, ki velja tudi za našo občino. V naravnem okolju je zato prepovedano kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj, puščati ali odmetavati goreče ali druge predmete ali snovi, ki lahko povzročijo požar.
Velika požarna ogroženost naravnega okolja je razglašena na območju 18-ih občin: Koper, Izola, Piran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje – Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren – Kostanjevica, Renče –Vogrsko in Šempeter – Vrtojba.

Od danes, 3. avgusta, je zato v naravnem okolju prepovedano kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj, puščati ali odmetavati goreče ali druge predmete ali snovi, ki lahko povzročijo požar.

Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano ter Policija bodo v času razglašene požarne ogroženosti naravnega okolja izvajale poostren nadzor.

Včeraj pa je okrog 14h30 zagorelo na pobočju Svete Gore, kjer se gasilske ekipe pri gašenju soočajo z izjemno težavnimi razmerami. Poleg ostankov ubojnih sredstev iz prve svetovne vojne, ki zaradi vročine sprožajo eksplozije, gašenje otežujeta še strm teren in visoke temperature. 

Že včeraj je pri gašenju sodeloval  helikopter Slovenske vojske, na kraju so bili tudi policisti. Požara včeraj niso uspeli pogasiti, temveč so ga le omejili in ga ponoči imeli pod nadzorom. Poleg tega so gasilci čez noč postavili požarne straže.

Danes več kot 80 gasilcev od jutranjih ur nadaljuje z gašenjem obsežnega požara ob pomoči dveh helikopterjev Slovenske vojske, cesta Prevala – Sveta Gora in Prevala v smeri naselja Grgar pa je tudi danes  zaradi gašenja požara zaprta. Požar se je razširil proti Grgarju,  vendar prebivalci zaenkrat niso ogroženi.  

Simon Vendramin, poveljnik novogoriške operativne gasilske enote, je za Radio Koper podčrtal požrtvovalno delo gasilcev v zelo težkih razmerah in dodal, da je "z gasilsko zaščitno obleko pri taki temperaturi in vodo na hrbtu velika utrujenost in dehidracija, zato moram pohvalit vse gasilce."

 

Vzrok požara zaenkrat še ni znan, je v sporočilu za javnost pojasnil predstavnik PU Nova Gorica Dean Božnik. Policisti v zvezi z okoliščinami in glede vzroka požara nadaljujejo z zbiranjem obvestil in bodo na podlagi zbranih obvestil podali ustrezen ukrep.

Novogoriškim gasilskim enotam so na pomoč priskočili gasilci iz vseh prostovoljnih enot, tudi iz PGD Kanal. 

Je pa, milo rečeno, nenavadno, da nekateri delodajalci prostovoljnim gasilcem ne dovolijo predčasnega odhoda z dela, da bi lahko pomagali pri gašenju požara.

 

Oglejte si tudi