Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
ČET.
16°C
4°C
Oceni objavo

Asja Čebron se odpravlja na svetovno šahovsko prvenstvo

Med 8. in 19. novembrom bo v Mariboru potekalo svetovno mladinsko šahovsko prvenstvo na katerem bo sodelovala tudi mlada Asja Čebron iz Deskel. Seveda je že samo sodelovanje velik uspeh za osemletno šahistko, ki se vztrajno uveljavlja v šahovskem svetu.

Tekst: Lea Širok; Boris Kogoj, mentor krožka OŠ Deskle

Šahistka Asja Čebron, učenka Osnovne šole Deskle, postaja vse bolj prepoznavno ime med šahovskimi mojstri. Med tekmovalci do devet let je tako edina v Slovenija dosegla III. šahovsko kategorijo, do slovenske mojstrske kandidatke pa ji manjkata le še dve stopnji.

Med počitnicami je tako v hitropoteznem odprtem turnirju „Palmascacchi“ v Italiji osvojila tretje mesto v kategoriji fantov in deklic do 12 let. V kategoriji deklic do 8 let pa je na evropskem kadetskem prvenstvu, ki je avgusta 2012 potekalo v avstrijskem Murrecku dosegla odlično 5.mesto.

V razmislek objavljamo del zanimive partije med Asjo Čebron SLO (črna) in Dario Panescu Petruto ROM (bela) z evropskega prvenstva. Gre za zelo lep primer šolskega matiranja. Beli igralec je v zelo kočljivem položaju, grozi mu namreč izguba dame. Črni (Asja Čebron) je na potezi in zmaga v 3 potezah, vidite mat?

Sicer pa je Osnovna šola Deskle, ki jo obiskuje Asja Čeborn vključena in izbrana v projekt „Šah v vse slovenske šole“. Novembra bodo tako dobili novo opremo za šahovski krožek: šahovske garniture in demonstracijsko tablo. Projekt financira svetovna šahovska zveza FIDE. Za učence je vpis v skupnost brezplačen, lahko pa se odločijo tudi za ¨premium članstvo¨, pri čemer članarina za celotno leto znaša zgolj 10 evrov in vključuje: učbenik „Šahovska začetnica“, ID kartico člana, redna šahovska obvestila in dostop do številnih šahovskih vsebin.

Kakor poudarjajo v Šahovski zvezi Slovenije, je šahovska vzgoja zelo pomembna za razvijanje učenčevih odlik mišljenja in ima lahko podobno vlogo kot jo ima telesno-gibalna športna vzgoja za razvoj telesno-gibalnih sposobnosti. Zato jo tudi imenujejo „gimnastika uma“ in bi morala v šolski vzgoji dobiti podobno mesto, kakor ga ima telesna vzgoja.

V prispevku „Se vendarle obeta odprava negative diskriminacije šaha v slovenskem prostoru“ Iztok Jelen iz Šahovske zveze Slovenije pojasnjuje, da položaj šaha določata Zakon o športu in Nacionalni program športa. V nacionalnem programu pa je zapisan le javni interes za razvijanje gibalnih, ne pa tudi umskih sposobnosti. Kljub tej hudi pomanjkljivosti drugega najpomembnejšega športnega pravnega akta, nadaljuje Jelen, priprave novega letnega programa vzbujajo velike upe, da se bo negativna diskriminacija šaha v slovenskem športnem prostoru postopno vendarle začela odpravljati.  

In tu je cela igra med Dario Panescu Petruto (bela) in Asjo Čebron (črna):

1.d4 e6 2.c4 d5 3.Sc3 Sf6 4.Lg5 h6 5.Lh4 Le7 6.Sf3 Sc6 7.e3 Ld7 8.Ld3 Lb4 9.Dc2 De7 10.O-O e5 11.dxe5 Sxe512.Sxd5 Dd6 13.Lxf6 gxf6 14.Sd4 Sg4 15.g3 Se5 16.Sb5 Lxb5 17.cxb5 Dxd5 18.Tfd1 Sf3+ 19.Kf1 Sxh2+ 20.Ke2 Df3#


Povezave

sm.fide.com/site

Oglejte si tudi