Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
6°C
JUTRI
27°C
10°C
Oceni objavo

Pustne šeme čistile in delile srečo

Udeleženke Medgeneracijskega centra pri Tinci in članice Plesne skupine Tince so že takoj po »sprejetju vladnega predloga prenovljenega energetskega zakon, ki predvideva izločitev plina, tekočih in trdnih goriv iz ogrevanja stavb«, stopile v akcijo in dale pobudo za letošnjo pustni kostum – dimnikarji bomo. Naj občani še zadnjič v živo vidijo dimnikarja, ki je tradicionalno povezan s srečo in preprečevanjem nesreč, njihove pripomočke za čiščenje naprav za kurjenje in dimnikov.
Začele so se priprave za uresničitev zamisli, najprej izbira delovne obleke, ustne rute, rokavice, maske, klobuka in varnostnega pasu. Nato še pripomočkov, ki so značilni za dimnikarje (ščetka za cevi in peči, jeklen ročaj za ščetko in krtačo, pujsek, omelo, lestev …). Spraševale smo se, kje dobiti manjše in lažje lestve. Na pomoč nam je najprej priskočilo podjetje INDE, Salonit Anhovo, d.o.o., ki nam je izdelalo kar šest lično narejenih lestev, štiri pa Miro iz Plavi. Nismo pozabile niti velikih gumbov z luknjicami in na deteljice s štirimi listi - simbole upanja in sreče.

Veselo razpoložene in s sajami umazanimi obrazi smo se na pustno soboto, 10. februarja, udeležile tradicionalne pustnega sprevoda v Desklah, ki je, ob glasbi Pihalnega orkestra Salonit Anhovo, šel po desklanskih ulicah. Na pustni torek pa smo sodelovale v pustni povorki Vrtca Deskle, po končanem rajanju smo opravile dimnikarski pregled lokalnih trgovin in gostinskih obratih. Pot nas je zapeljala v Kanal, kjer smo obiskale trgovine, lokale in TIC. Nismo pozabile na občino, prijazno so nas sprejeli podžupanja Valentina Humar in zaposleni v občinski upravi. Hvala za kavo in prijetno druženje.

Pustni torek se je zaključil pri prijaznemu, pustnim šemam naklonjenemu in radodarnemu gostilničarju Viliju v Ložicah. 

Dimnikarji se zahvaljujemo podjetju INDE,Salonit Anhovo, d.o.o. in Miru iz Plavi za lestve. Iskrena hvala vsem, ki ste nas v lokalih pogostili ali darovali v našo košaro.

Plesno kulturni klub Tince Deskle

     

Oglejte si tudi