Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Praznik KS Kanal v znamenju 70-letnice OF

Krajevna skupnost lahko cilje uresniči le v sodelovanju z občino
Krajevna skupnost Kanal je za datum svojega praznika izbrala 25. november. Na ta dan je „skupina vizionarskih, hrabrih, srčnih in slavnih mož na čelu z Antonom Veluščkom Matevžem na domačiji na Kračicah leta 1941 ustanovila Osvobodilno fronto za Kanalsko ter povedla ljudstvo v boj za osvoboditev izpod fašizma in nacizma,“ je na slovesnosti ob krajevnem prazniku poudaril predsednik Marko Bucik. Iz mreže zaupnikov in odborov OF po vaseh so nastale prve partizanske enote, ki so začele z akcijami, je še povedal in dodal: „Ti dogodki so pripeljali do tega, da danes živimo v samostojni državi Sloveniji in govorimo slovenski jezik, kakor tudi v skupni domovini Evropi, v sožitju Slovanov, Romanov in Germanov. Ob tem upamo, da gremo v miroljubno prihodnost, prijazno ljudem, še zlasti našim potomcem.“

Na domiselno zrežirani proslavi, s kratkimi skeči voditeljev o bližnji preteklosti Kanala, ki so se prepletali s plesnimi, pevskimi in glasbenimi točkami osnovnošolcev ter nastopom Moškega pevskega zbora Kazimir Nanut, je Bucik podčrtal, da krajevna skupnost lahko cilje uresniči le v sodelovanju z občino. Kakor je ocenil, je sodelovanje dobro, „prihaja pa tudi do različnih pogledov, vendar vse s ciljem, da bi nam bilo jutri lepše.“ Kot rezultat sodelovanja je naštel številne investicije, od novega parkirišča s pokrito tržnico, do gradnje vodovoda, kanalizacije in čistilne naprave na Kanalskem Vrhu, prenove stare telovadnice v večnamenski prostor, ureditve križišča na Vojkovo ulico in ureditve centra vasi Bodrež. Povedal je še, da je Klub kanalske mladine končno dobil uporabno dovoljenje, Klub keramikov pa nove prostore, ki so jih odprli na dan praznika, ko so se sestali tudi nekdanji predsedniki KS.

Predsednik Bucik je omenil številne prireditve, ki so jih, kakor običajno, s prostovoljnim delom sooblikovali krajani. Med vidnejšimi so bili tudi letos Kogojevi dnevi, skoki z mosta, Gledališče na Kontradi, pa odbojkarske tekme OK Salonit Anhovo in OK Neptun, odbojka na mivki v Kanalu in Morskem, Tri na tri, lov na klena, čistilna akcija in srečanje objezerskih krajev.

Tudi župan Andrej Maffi je v slavnostnem nagovoru podčrtal razvejano dejavnost krajevne skupnosti: „Sam Kanal z okolico je nekakšna miniaturna občina, glede na to, kaj vse se v njem dogaja in kaj vse ima.“ Župan je obljubil, da bo naslednja proslava KS že v novem večnamenskem prostoru, tako da bo Kanal „končno, po dolgem času in velikih željah dobil dostojno dvorano za kulturne prireditve, uporabljala pa jo bodo tudi društva. Kanal je namreč športno in kulturno mesto.“ Za mednarodni festival sodobne klasične glasbe Kogojevi dnevi je župan povedal, da je festival zelo prepoznaven drugod, denimo med Slovenci v Italiji, tako da „ga mogoče še najmanj poznamo mi, tu doma.“ Od večjih naložb je omenil tudi temeljito prenovo kanalskega vrtca, s katero bo stavba energetsko varčnejša.

Priznanja ob letošnjem krajevnem prazniku so dobili: Klelja Dolenc za dolgoletno delo v krajevni skupnosti in v različnih društvih, za vodenje številnih družabnih srečanj in krajevnih proslav, ki ga podčrta s humorjem in posluhom za dogodek ter za njeno pripravljenost pomagati vsakomur; Ivan Markič, ki kanalske osnovnošolce že 32 let poučuje odbojko ter trenira člane mlajših selekcij OK Salonit Anhovo Kanal. Leta 1980 je prevzel vodenje prve ekipe odbojkarskega kluba, bil je trener kadetske reprezentance Slovenije in se je kot izkušen trener uveljavil tudi pri Slovencih v Italiji. V sezoni 2010/11 pa mu je z ekipo starejših dečkov uspel neverjeten podvig, saj so postali državni prvaki, učenci in učenke OŠ Kanal pa so osvojili svoj drugi naslov odbojkarskih prvakov v ŠKL. Priznanje je dobil tudi Vrtec Kanal, ki letos praznuje 40 let. Prvo leto se je vanj vpisalo 62 otrok, novembra 1978 je dobil nov prizidek, nato še oddelka v Ligu in Ročinju, pred tremi leti pa je zaživela enota v Kalu nad Kanalom. V vrtcu vse od začetka zgledno skrbijo za naše malčke, upoštevajo njihove razvojne značilnosti, potrebe in želje, ter jih skozi igro spodbujajo k aktivnemu sodelovanju pri dejavnostih.

Ob jubileju je kanalska krajevna skupnost s pomočjo številnih sponzorjev vrtcu podarila 3.000 evrov za nakup igral. S skupnimi močmi pa so letos uredili še park pred vrtcem in šolo, v parku ob igrišču in za vrtcem namestili klopi ter ogradili šolsko igrišče.

Ogledate pa si lahko tudi krajši video zapis proslave.

Oglejte si tudi