Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
6°C
JUTRI
27°C
10°C
Oceni objavo

Uspešno izveden že 56. Teden kulture v Desklah

Slovenija ima zelo dobro razvito mrežo kulturnih ustanov, organizacij in združenj, ki so primerljive s kulturo v najbolj razvitih evropskih državah. Ena teh je Kulturni dom v Desklah pod pokroviteljstvom Kulturnega društva »SVOBODA« Deskle, kjer se čez celo leto vrstijo številni dogodki za odrasle, mladino in otroke. V začetku leta praznujemo Teden kulture kot so organizatorji naslovili vrsto glasbenih, slikarskih  in gledaliških prireditev v čast največjemu slovenskemu prazniku kulture, imenovanemu Prešernov dan, ki ga praznujemo 8. februarja.


Zadnji vikend januarja so nas razveseljevali pevski zbori s tradicionalno prireditvijo Revija pevskih zborov Goriške s preko 500 pevkami in pevci.

Februarja so si ljubitelji gledaliških predstav, tako tisti z abonmajem kot tudi brez, lahko ogledali komično dramo o razkrivanju skrivnosti ujetih v mobilne telefone z naslovom Popolni tujci v izvedbi SNG Maribor.

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika so deskljanski oder osvojili člani Etno banda Poseben gušt s pesmimi Iztoka Mlakarja.

17. februar pa so stekleno dvorano Kulturnega doma napolnili slikarji in ljubitelji slikanja. Likovna skupina Svetloba Deskle je v galerijo pripeljala gostjo iz sosednjega Kulturnega društva KUL-TU-RA Renče, slikarko in kiparko Marico Kobal. Po krajšem kulturnem programu so si prisotni ogledali slikarske stvaritve. Kobalova je na ogled postavila tudi kipce svojih vnukov. Po ogledu razstave so se obiskovalci družili, kar je velikega pomena za slehernega človeka, saj nam kultura poleg občudovanja izjemnih prireditev ponuja in omogoča tudi sprostitev, odklop od televizorja, računalnika ali telefona.

22. februarja po so na svoj račun prišli še najmlajši. V zgornjih prostorih Kulturnega doma Deskle se nahaja Krajevna knjižnica Deskle, kjer so otroci, starši in organizatorji s sovicami kot simbolom modrosti, obeležili mednarodni dan maternega jezika. S pozdravom v več jezikih so opomnili, kako dragoceno je znanje jezikov. Pravljičarka Marja Dolhar Batistič jih je pospremila v radoživ svet prigod sovice Oke, delo Svetlane Makarovič.

Tudi ta teden kulture je bil izpeljan s finančno pomočjo Občine Kanal ob Soči.

Vanda Colja

Oglejte si tudi