Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Krajevna knjižnica v Desklah s čudovito novo podobo

Začetki knjižničarstva v Desklah segajo v prvo polovico 20. stoletja, knjižnico v Desklah je ustanovilo Prosvetno društvo Ivana Cankarja Deskle leta 1946. Takrat je knjižnica imela približno 300 knjig, med njimi je bilo največ podarjenih s strani krajanov Anhovega in Gorenjega Polja, v marsikateri stari knjigi tako lahko še vedno najdemo zapisana njihova imena. Do danes pa se je število enot postopoma povečalo na kar 13.000. 

O sami prenovi knjižnice in načrtih za naprej sem se pogovarjala z upravnikom kulturnega doma Markom Maffijem in z Danilo Schilling.

Knjižnica je svoje prostore najprej imela v Anhovem v nekdanji zobni ambulanti, leta 1957 je bila preseljena v Deskle v nekdanjo miličniško postajo, že leta 1959 pa v prostore novozgrajenega delavskega doma, kjer je še danes. Od leta 1980 deluje kot podružnična knjižnica Goriške knjižnice Franceta Bevka. Leta 2001 je bila prvič razširjena in obnovljena, danes pa s ponosom obsega kar 120 kvadratnih metrov, kar je še enkrat toliko kot poprej. 

Tako rekoč popolna prenova knjižnice je zaradi vseobsegajočega dela trajala nekoliko dlje, kot je bilo predvideno, opravljenega pa je bilo izredno veliko dela, v veliki meri prostovoljne narave. Gradivo so pomagali seliti tako bralci, člani Kulturnega društva »SVOBODA« Deskle in drugih društev kot tudi naključni prostovoljci, ki so se odzvali prošnji za pomoč, objavljeni na Facebooku. Ocenjujejo, da je bilo opravljenih precej več kot 500 prostovoljnih ur. Finančno je obnovo knjižnice podprla Občina Kanal ob Soči, družba Salinvest, storitve, d. o. o., Anhovo je brezplačno opravila storitve, ki jih izvaja, nekaj sredstev za plačilo izvajalcev pa je namenila tudi Krajevna skupnost Anhovo - Deskle. Obnovili so se zidovi, na novo uredili tlaki, na novo vzpostavila električna napeljava in internet, posodobila se je LED-razsvetljava, ki je sedaj varčna. Poskrbljeno je bilo tudi za zaščito knjig. Novi prostori knjižnice so svetli in odprti in nas kar vabijo naprej.

V kratkem načrtujejo tudi vzpostavitev videonadzora in obnovo ter oživitev (skrite) terase, kamor lahko dostopamo le skozi knjižnico. Teraso bi lahko uporabili za manjše koncerte in prireditve, so mi zaupali. V misli na prihodnost se namerava knjižnica redno posodabljati in uvajati novosti. Želje so, da bi se ljudje v knjižnici tudi ustavili, si kaj ogledali, prebrali in si šele nato gradivo izposodili. Idej je veliko, čas pa bo pokazal, izbor katerih bodo uresničili. 

Enot gradiva za zdaj sicer niso povečevali, vendar pa pričakujejo, da se bo zaradi nekaj prostih polic v prihodnosti število enot še povečalo. Novost, na katero so ponosni, pa sta novi čudoviti otroški kotiček in računalniško mesto, kjer je vsem članom omogočen dostop do spleta.  

Novost, ki pa jo predvideva vodstvo osrednje knjižnice, je, da bo knjižnica v Desklah po novem odprta tri dni v tednu, in sicer enkrat tudi v dopoldanskem času (torek in četrtek od 15.30 do 18.00 ter sreda od 8.00 od 13.00).  

V prihajajočem letu bo knjižnica praznovala 75. obletnico, in če bodo le razmere v svetu dopuščale, bo verjetno dobila uradno otvoritev. Do takrat poteka okrnjena izposoja, po navodilih osrednje knjižnice, ki navodila redno posodablja na svoji spletni strani. Vse novosti v zvezi s knjižnico in kulturnim domom pa bodo na voljo tudi na spletni strani www.kddeskle.si. Vabljeni na obisk, postanek in izposojo knjižničnega gradiva!

 

Oglejte si tudi