Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
0°C
PON.
14°C
4°C
Oceni objavo

E-intervju

Nežka Levpušček je mlada mamica in sveža podjetnica, doma iz vasice Avšje, ki spada v Krajevno skupnost Levpa. Polna je načrtov in optimizma, ki kar veje iz njenih odgovorov. Zaradi pandemije koronavirusne bolezni sva intervju opravili kar po elektronski pošti. Nežka si je vzela čas za klepet in predstavitev bralcem Mosta kljub temu, da je bila v tem času v karanteni zaradi pozitivnega izvida testiranja na koronavirus. “Hvaležna sem,” je rekla, “ker sem bila v naši hiši okužena samo jaz. Vsak dan se počutim boljše tudi zato, ker vem, da so vsi moji varni in niso zboleli …”
  • Na kratko nam povej nekaj o šolanju in svojih preteklih izkušnjah pri delu.
  • Diplomirala sem na Fakulteti za turistične študije v Portorožu. Moja vse prej kot mirna nrav me je gnala, da sem v celotnem obdobju srednje šole pa do zaključka študija izkušnje nabirala v najrazličnejših strokah. Nabralo se je nekaj s področja financ, organizacije sejmov in promocij, marketinga, turizma in gostinstva. 

     

    • S katero dejavnostjo se ukvarjaš? Kdaj in zakaj si se odločila za samostojno pot, za podjetništvo?

    Ukvarjam se oz. želim se ukvarjati s turizmom. Za samostojno pot sem se odločila že pred leti, vendar sem načrte za nekaj časa prekinila, saj sva si s partnerjem Luko ustvarila družino. V življenju sta se nama pridružila dva otročka: Eva in Toni. Med tem časom so načrti in ideje še malo dozoreli in sedaj jih poskušam realizirati. 

     

    • Kako je vplival covid-19 oz. čas koronavirusa na tvoje delo in življenje?

    Letošnjo pomlad je Svetovna zdravstvena situacija, tako kakor vsem, tudi meni prekrižala načrte. V maju sem načrtovala zagon turistične agencije Slovenia Nature, ki bi imela sedež v Kanalu. V okviru agencije bi turistom nudili različne storitve: npr. izposojo in servis električnih in gorskih koles. Glede na predvideni način dela in omejitve, ki jih je prinesel koronavirus, je bilo hitro jasno, da bom morala z vsem še malo počakati in prenesti na pomlad 2021. 

     

    • V teh časih je še težje kot kdaj koli predvidevati in načrtovati. Pa kljub temu, tvoji načrti?

    Res je težko načrtovati, in to še posebej v branži turizma, pa vendarle covid ni ustavil mojih sanj. Da so moje sanje nekako preživele, gre velika zahvala tudi mojemu partnerju, sorodnikom in staršem, ki mi vselej, z veliko skrbjo, stojijo ob strani in pomagajo – tako moralno kot tudi finančno. 

     

    Letošnja težka sezona je marsikomu odprla oči, da je treba razmisliti o ponudbi, ki bo enako zanimiva in privlačna tako za tuje kot tudi za domače turiste. Porodile so se nove ideje, ki pa so zahtevnejše in jih bom poskušala, če bosta slovenska zakonodaja in birokracija temu naklonjeni, realizirati v nekaj letih. Med idejo in izvedbo projektov pa je globoko morje, ki ga ne bom zmogla preplavati sama, zato se poskušam povezati s somišljeniki, jih povprašati za nasvete, prositi za pomoč in povabiti k sodelovanju. 

     

    • Morda kakšna dobra izkušnja? Spodbudna beseda ali nasvet mladim, ki se odločajo za podobne poti oz. samostojno podjetništvo ali obrtništvo …

     

    Standard povprečne izobrazbe med mladimi v Sloveniji je vse višji,  kar se mi zdi zelo v redu, saj smo zares med bolj izobraženimi narodi v Evropi, pa tudi v svetu. Vendar pa se včasih zdi, da smo zaradi vsega študija pozabili na neprecenljivo šolo življenja in šolo izkustva. Moj nasvet mladim je ta, da se med študijem, ko lahko s študentskim delom »skačejo sem in tja«, preizkusijo na najrazličnejših področjih. Izkušnje, ki jih nabiramo z delom, so tiste, iz katerih se največ naučimo, in prav vsako delo nam da nekaj, kar bomo v prihodnosti lahko s pridom uporabili. Pridobimo izkušnje, prijatelje, poznanstva, in kar je najpomembnejše, samozavest in pogum, ki sta neizbežna, če se odločamo za samostojno pot.

    Vsakoletni različni razpisi za razvoj mikrogospodarstva in druga področja so v veliko pomoč nekomu, ki je v zagonu podjetniške ideje. Naj poudarim tudi to, da v Občini Kanal ob Soči pozdravljajo in podpirajo vse nove ideje in načrte. Zato kar na plano z njimi! Naj se ne skrivajo več samo v glavah in zapiskih mladih. 

     

Oglejte si tudi