Oceni objavo

Medsebojna podpora in izmenjava dobrih izkušenj

Tečaj za družinske oskrbovalce,skupina za samopomoč za neformalne oskrbovalce,umovadnica, zgibanka o socialno zdravstvenih storitvah za starejše

 V okviru projekta Net-Age (Cilj Projekta NET-Age je izboljšati koordinacijo med javnimi in zasebnimi interesnimi skupinami. S spodbujanjem sodelovanja in partnerstva na lokalni in jadranski ravni poskuša premagati ovire na področju oskrbe starejših in omogočiti nudenje inovativne socialne in zdravstvene oskrbe starejših in s tem zagotavljali aktivno, zdravo in samostojno staranje) smo na Občini Kanal ob Soči v sodelovanju z Inštitutom Antona Trstenjaka, nacionalno znanstveno ustanovo, ki deluje na področju gerontologije in medgeneracijskega sožitja izpeljali tečaj za družinske oskrbovalce.  Celoten tečaj je potekal štiri mesece vsak teden po tri ure, v prostoru Društva upokojencev Kanal. Tečaj je obiskovalo več kot 20 udeležencev.

 

Slovenski in tuji strokovnjaki ter evropska politika poudarjajo potrebo po razvoju strokovne in javne pomoči družinskim oskrbovalcem (tj. svojcem, ki doma oskrbujejo starega človeka ali nekoga , ki oskrbo potrebuje). Velika večina ljudi želi do konca življenja živeti doma, kar je v resnici zanje najbolje in za skupnost najceneje. Trenutno sta v domači oskrbi dve tretjini onemoglih starih, kronično bolnih in invalidnih ljudi. Zato je toliko bolj potrebno podpreti svojce, ki zaradi nezadostne pomoči in znanja doživljajo stiske, stres ter imajo duševne in telesne težave.

 

Zaradi tega ima tečaj za družinske oskrbovalce dva poglavitna cilja. Prvi je dati družinskim oskrbovalcem potrebne informacije in osnovno znanje o komunikaciji, demenci, negi svojca in skrbi za lastno zdravje. Med tečajem udeleženci navežejo stike s strokovnjaki tistih področij, ki so pomembna pri oskrbovanju. Drugi enako pomemben cilj tečaja pa je medsebojno spoznavanje oskrbovalcev ter izmenjava njihovih dobrih izkušenj in vprašanj. Po koncu tečaja se po principu skupine za samopomoč oblikuje klub svojcev, ki oskrbovalcem še naprej nudi medsebojno podporo in izmenjavo dobrih izkušenj.

 

Tečaj je bil namenjen ljudem, ki doma skrbijo za onemoglega človeka, saj tečaj vsebuje specifična znanja s področja oskrbe, hkrati pa se posveča tudi svojcem, izvajalcem oskrbe, ki s svojo izjemno požrtvovalnostjo (včasih že izgoreli od dolgotrajne težke skrbi za svojce) skrbijo za svoje sorodnike ali prijatelje. 

 

Udeleženci so spoznavali tematiko demence, kako skrbeti za lastno zdravje, fizioterapevtsko pomoč za učinkovitejše oskrbovanje, kako negovati starejšega človeka na domu, kaj storiti, če svojca ni več mogoče oskrbovati doma in soočanje z minljivostjo in žalovanjem. Tečaja so se kot predavatelji udeležili tudi zdravnica, predstavnica Hospica, patronažna sestra.

 

Poleg strokovnega znanja pa so udeleženci prejeli nekatera praktična znanja in izkušenje, ki so si jih na srečanjih izmenjavali. In prav te izkušnje in spoznavanje težav drugih ljudi, so obogatile in pomagale vsakemu posamezniku pri reševanju svoje.

 

Njihovo sodelovanje in anonimna evalvacijska anketa ob koncu tečaja je pokazala, da so bili udeleženci s tečajem zadovoljni. Tisti, ki aktivno oskrbujejo svojce, so veliko pridobili z izmenjavo osebnih izkušenj udeležencev, tisti del udeležencev, ki trenutno aktivno ne oskrbuje, pa si je želel še več predavanj različnih strokovnjakov. Ena izmed udeleženk je napisala: Veliko sem pridobila na tečaju, predvsem kako komunicirati s starejšimi, kje in kako poiskati pomoč, veliko so mi dale medsebojne izkušnje, pogovori, diskusije, kako nuditi prvo pomoč, o demenci, hospic. Vesela sem, da se bodo srečanja nadaljevala v klubu svojcev.

 

V okviru tečaja se je oblikovala skupina za samopomoč za neformalne oskrbovalce. Na mesečnih srečanjih se izmenjujejo izkušnje o oskrbovanju starejše ali bolne osebe. Udeleženci se izobražujejo in rešujejo pereča vprašanja ter si tako nudijo prepotrebno socialno oporo. Skupina je nekaj novega in inovativnega za občine, verjetno je občina Kanal ob Soči edina občina, ki izvaja tovrstno aktivnost, vse z namenom olajšati in pomagati ljudem, ki oskrbujejo svojce. Na srečanje smo povabili tudi socialno delavko Centra za socialno delo Nova Gorica. Srečanje je bilo namenjeno pridobivanju in izmenjavi informacij glede različnih dodatkov in storitev do katerih so oskrbovalci bolne, onemogle osebe, upravičeni. Posebna tema srečanja je bila tudi nasilje; kako postopati v primeru nasilja, koga in kam poklicati.

 

Skupini za samopomoč za neformaln oskrbovalce se lahko pridruži vsakdo, ki oskrbuje onemoglega svojca, vsakdo ki potrebuje informacije ali kdor si želi pridobivati nova znanja in pomagati drugim. Lepo vabljeni tudi tisti posamezniki, ki imate posebna znanja ali izkušnje in bi jih bili pripravljeni deliti z drugimi.  Udeleženci so prostovoljci. Prostovoljno delo ima velik pomen za razvoj in prihodnost, saj prispeva k razvoju sistema vrednot in solidarnosti. Lepo bi bilo, če bi se priključilo tudi več mladih.

 

Občanom smo želeli pomagati tudi na ta način, da smo pripravili zgibanko o socialno zdravstvenih pomočeh. Zgibanko so prejela vsa gospodinjstva v občini.  Izkazalo se je, da je bila to dobra poteza, saj so povratne informacije občanov zelo pozitivne.

 

Ker je demenca vsesplošen hitro rastoč pojav, smo v okviru projekta pripravili različna predavanja in usposabljanja glede demence. S strokovnjakom, prof. dr. Kavčičem smo na občini pripravili umovadnico, ki smo jo razdelili širši javnosti.

 

Za vse informacije lahko pokličete na Občino: Klara Golja, tel: 398 12 18. 

Oglejte si tudi