Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Na strokovnem obisku pri Evropski komisiji v Bruslju tudi predstavnik jeseniške občine

Na strokovnem obisku pri Evropski komisiji se je v organizaciji Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji prejšnji teden mudila skupina 25 predstavnikov občin iz vse Slovenije. V imenu občine Jesenice se ga je udeležil direktor občinske uprave dr. Gregor Hudrič.

Županje, župani in direktorji občinskih uprav so v intenzivnem programu predavanj spoznavali ključne aktualne politike EU in priložnosti razvoja za lokalne skupnosti.

Sredstva EU za razvoj regij in mest so še vedno najpomembnejši vir naložb za slovenske občine - od infrastrukture do boljših storitev za ljudi. Občine so opozorile na potrebe in praktične težave, s katerimi se srečujejo na terenu: komunalna in prometna infrastruktura, pitna voda, staranje prebivalstva in praznjenje podeželja. Obenem pa obstajajo odlični primeri, kot so bivalne skupnosti za starejše, naložbe v obnovljive vire energije in energetsko učinkovitost.

Veliko zanimanja je bilo za program okrevanja po pandemiji covid-19. Ta je poleg boljšega zdravstva in dolgotrajne oskrbe namenjen tudi temu, da z reformami in naložbami omogočimo prihodnost mladim generacijam - za bolj zeleno in digitalno povezano Evropo.

Udeleženci obiska so se seznanili s tem, kako se EU pospešeno pripravlja na zeleno in digitalno preobrazbo in kako se lahko občine konkretno vključijo v številne programe.

Na srečanju z ekipo evropskega komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča so občine prejele zahvalo za nesebično humanitarno pomoč beguncem iz Ukrajine in vse napore za to, da se ljudje na begu pred konflikti vključujejo v družbo. Izpostavili pa so tudi izjemno vlogo sistema civilne zaščite, ki v Sloveniji dobro deluje s pomočjo občin in društev. Ta bo postala zaradi posledic podnebnih sprememb še večja, vključno s preventivo.

Obisk so zaključili še s srečanjem na Stalnem predstavništvu republike Slovenije pri EU, ki zagovarja interese države. Izvedeli so, da je Slovenija odlično opravila predsedovanje Svetu EU, saj je dosegla pomembne preboje v 18 zakonodajnih aktih. Trenutno ekipo diplomatov zaposluje vojna v Ukrajini ter s tem povezane cene energije in hrane. Vse institucije EU - Evropska komisija, Parlament in Svet EU ter Evropski svet - tesno sodelujejo za iskanje skupnih rešitev.

Kar dve tretjini politik EU se tako ali drugače izvaja v občinah, v lokalnem okolju se ideja evropskega povezovanja gradi vsak dan, zato je neposredni stik izjemno pomemben. Prav temu so namenjeni posebej pripravljeni strokovni obiski skupin v Bruslju, poudarjajo na Predstavništvu Evropske komisije v Sloveniji. Tokratnega so pripravili v sodelovanju z vsemi tremi združenji občin in tako vključili skoraj vse regije, majhne, srednje in velike občine.

 

vir: Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji

Oglejte si tudi