Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Tomaž Vesel iz Šentvida pri Stični novi predsednik računskega sodišča

V sredo je Državni zbor Republike Slovenije na tajnem glasovanju z 62 glasovi za in petimi proti, na mesto predsednika računskega sodišča z mandatno dobo devetih let, izvolil našega občana iz Šentvida pri Stični, gospoda Tomaža Vesela. 

Tomaž Vesel (roj. 1967 v Ljubljani) je na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani diplomiral leta 1997. Izobraževanje je leta 2007 nadaljeval s podiplomskim študijem na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru s področja evropskega gospodarskega prava, kjer trenutno pripravlja magistrsko nalogo. Poleg pridobljenih nazivov državni revizor in preizkušeni državni revizor v oktobru 2012 se je izpopolnjeval in izobraževal tudi v tujini.

Kariero je pričel na Centru vlade RS za informatiko leta 1997, nato pa nadaljeval med letoma 1999 in 2004 kot član Državne revizijske komisije Republike Slovenije. Konec leta 2003 je bil izvoljen za prvega namestnika predsednika Računskega sodišča RS, funkcijo je pričel opravljati 1. 2. 2004 in jo opravljal do 1. 2. 2013, ko je bil imenovan za vrhovnega državnega revizorja za revidiranje negospodarskih javnih služb.

Tomaž Vesel je avtor številnih strokovnih člankov na tematiko, ki je pomembna za izvrševanje revizijske pristojnosti računskega sodišča, sodeloval pa je tudi na številnih predavanjih tako doma kot v tujini. Pomembna je njegova vloga pri vzpostavljanju področja revidiranja javnih naročil in koncesij ter revidiranja institucij v Republiki Sloveniji ter izvrstno poznavanje področja oddaje javnih naročil, koncesij, postopkov razpolaganja s stvarnim in finančnim premoženjem javnega sektorja, državnih pomoči, prava Evropske unije ter metod dela vrhovne revizijske institucije. Kot nesporni strokovnjak na področjih, ki so pomembna za izvrševanje pristojnosti računskega sodišča sodeluje tudi z mednarodnimi organizacijami, je zunanji ekspert OECD za pripravo poročil in izvedbo zunanje pomoči v državah nekdanje Jugoslavije na področju javnih financ in javnih naročil, koncesij in javno-zasebnih partnerstev. Je tudi soavtor revizijskih priročnikov računskega sodišča ter Strategije Računskega sodišča 2007 – 2013. 

Vesel bo svoj devetletni mandat nastopil junija, ko bo na čelu vrhovnega revizijskega organa v državi zamenjal dosedanjega predsednika Igorja Šoltesa.

Novega predsednika računskega sodišča pa poznamo tudi kot velikega ljubitelja umetnosti, kulturne dediščine, je tudi velik privrženec nogometa v občini Ivančna Gorica.


Vir (tekst in foto): http://www.ivancna-gorica.si

Oglejte si tudi