Oceni objavo

V Ivančni Gorici odkritje pomnika v spomin na prvo mašo za slovenske vojake

Občina Ivančna Gorica in Vojaški vikariat Slovenske vojske sta v nedeljo, 4. julija 2021, pripravila spominsko svečanost v spomin na prvo mašo za slovenske vojake in v počastitev 30. obletnice samostojne in demokratične Republike Slovenije. Mašo za domovino je v cerkvi sv. Jožefa v Ivančni Gorici daroval ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore.
Po maši je pred cerkvijo potekala spominska svečanost, kjer sta predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša in župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad, ob navzočnosti predsednika Državnega sveta Alojza Kovšce, vojaškega vikarja Mateja Jakopiča, prvega slovenskega vojaškega vikarja msgr. Jožeta Pluta in udeležencev prve maše za slovenske vojake v času vojne za Slovenijo, odkrila spominski pomnik (obeležje) na čase iz leta 1991. Ob pomniku je zaplapolala tudi slovenska zastava, ki jo je slovesno dvignila Garda Slovenske vojske. Spominsko obeležje in zastavo je blagoslovil ljubljanski nadškof Zore.
Župan Dušan Strnad je povedal, da je ideja o primernem obeležju tlela dlje časa, zdaj pa so veseli, da je ravno ob 30 - letnici samostojne Slovenije ta želja uresničena. »Ta pomnik bo generacijo za nami opominjal, da ni bilo vse tako lahko kot se nekaterim zdi«. Ob tej priložnosti se je župan zahvalil nekaterim posameznikom, pobudnikom in domačinom, ki so vztrajali s pobudo postavitve obeležja in tudi sodelovali pri pripravah na tem dogodku. Zahvalo je omenil tudi izvajalcem gradbenih del, ki so v tako hitrem času vse to naredili.
Do prve maša za takratne pripadnike slovenske Teritorialne obrambe je prišlo 4. julija 1991, ko so teritorialci na Malem Hudem pri Ivančni Gorici pripravljali blokado za primer prihoda oklepnih enot jugoslovanske armade iz smeri Novega mesta. Med teritorialci je bil tudi duhovnik Jože Plut, ki so ga soborci zaprosili za mašo. Do te je nato prišlo na varni lokaciji v gozdu, kot je danes podrobneje prisotnim orisal Plut, pa so se je udeležili vsi soborci z izjemo tistih, ki so bili na dolžnosti. Za mašo so pripravili improviziran bogoslužni prostor in križ.

V slavnostnem nagovoru je premier Janez Janša povedal, da se je s prvo mašo za slovenske vojake med osamosvojitveno vojno pisal košček slovenske zgodovine, tisti, ki so dali pobudo zanjo, pa so se dobro zavedali, da gre za nas vse. »Zavedali so se, da ne gre samo za to, ali bo preživela država, ki je bila takrat razglašena, ampak tudi za to, ali bomo preživeli kot državljani, brez katerih ni nobene države.«
Maša je bila po oceni Janše izraz dobrega, kar je primerjal tudi s samo osamosvojitvijo. »Z njo smo želeli dobro sebi, nismo pa želeli nič slabega nikomur drugemu,« je dejal. Končni izhod vsakega velikega dejanja je po besedah Janše odvisen od marsičesa, tisto, kar je pri tem najpomembnejše, pa so dobri nameni. Te dobre namene je Slovenija imela, glas o tem se je razširil tudi po takratni skupni državi, kar je na koncu pripomoglo k bolj umirjenim reakcijam nasprotne strani in posledično k manj žrtvam, je v govoru dejal Janša.

Spomnil pa je tudi na dogodek pred 30 leti, ko je na svečani razglasitvi slovenske samostojnosti na Trgu republike v Ljubljani takratnemu nadškofu Alojziju Šuštarju pri blagoslovu slovenske lipe »nekdo namerno izklopil mikrofon in se s tem pozneje še hvalil«. Zaradi tega dejanja blagoslova nadškofa ni bilo slišati in ga je bilo »treba pozneje tisočkrat ponoviti v molitvah po cerkvah in enotah, ki so branile Slovenijo«. Po 30 letih z odkritjem obeležja v Ivančni Gorici to takratno napako po besedah Janše nekoliko popravljajo.


Vsi dogodki ob 30-letnici samostojne države, ki se v teh dneh odvijajo širom Slovenije, po besedah premiera sicer kažejo, »da smo se nekako zavedli tiste Slovenije, ki je takrat nastajala, da ta ni pozabljena in da smo se začeli zavedati, kaj so naše skupne vrednote in vrednote slovenske osamosvojitve«, je še povedal Janša ter svoj nagovor zaključil z besedami: »Bog živi Slovenijo!«
V kulturnem programu je nastopil kvintet trobil Orkestra Slovenske vojske operni solist Matej Vovk in domači župnijski pevski zbor. Po uradnemu delu prireditve je bila odprta tudi priložnostna razstava »Vojna za Slovenijo 1991 – Resnica je v zmagi!, ki jo je v kletnih prostorih župnijske cerkve postavil avtor in zbiratelj Boštjan Kotar Jakopec.


Pomnik v obliki križa stoji na kraju z velikim simbolnim pomenom, saj je bila cerkev sv. Jožefa zgrajena v letu slovenske osamosvojitve. Vsem mimoidočim, vernim in nevernim, Slovencem in tujcem, od danes naprej sporoča, da je Slovenija svobodna in demokratična dežela. Križ je izdelan iz armiranega betona in je visok 4 metre, razpon križa meri 2,3 metra. Trakova z napisi, ki se prepletata na križu, simbolizirata križ, kakršen je bil pripravljen za mašo med pripadniki Teritorialne obrambe v času vojne za Slovenijo.

Oglejte si tudi