Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Odziv iz okrogle mize - 11 zahtev kmetov

V četrtek, 16. marca je Občina Ig skupaj s Kmetijsko zadrugo Ig pripravila okroglo mizo z naslovom: Natura 2000 in ali bo še možno kmetovanje na Ljubljanskem barju? Kmetje na Igu so včeraj postavili 11 zahtev, ki jih je prebral predstavnik KZ Ig in velik kmet iz občine Ig, Anton Černič. Dogodek smo pripravili, da se sliši pomembne deležnike - kmete, ki so bili iz dosedanjih usklajevanj dokumentov izpuščeni. Odziv udeležencev, kmetov je bil nad pričakovanji, saj je dvorana pokala po šivih.

Okrogle mize so se udeležili številni predstavniki pripravljalcev; dr. Katarina Groznik Zeiler; vodja sektorja za ohranjanje narave na Ministrstvu za naravne vire in prostor; Andrej Bibič, predstavnik Ministrstva za naravne vire in prostor; Martina Kačičnik Jančar, predstavnica Zavoda RS za varstvo narave; Jure Čuš in Nino Kirbiš z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano s Sektorja za trajnostno kmetijstvo; Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenija; Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije; Aleš Tolar, v. d. direktor Sklada kmetijskih zemljišč; Janez Kastelic, direktor Krajinskega parka Ljubljansko barje;
Branko Tomažič, predsednik Komisije za kmetijstvo, gozdarstvo in prehranov Državnem svetu RS;  Zlatko Krasnič, kmetijski svetovalec KGZS Ig in Redek Andrej, predstavnik sindikata kmetov. 
Razprava je potekala v smeri ohranjanja kmetijstva, kmetij v naši občini, oz. kaj še ostane kmetom, ob vseh naravovarstvenih ukrepih.

Okroglo mizo je povezoval Robert Božič. Povzetek okrogle mize si lahko preberete na sledeči povezavi.

Zahteve si lahko preberete v priponki.


Avtorica fotografij in prispevka: Andreja Zdravje




Oglejte si tudi