Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
14°C
JUTRI
23°C
13°C
Oceni objavo

Intervju: Anže Lončar, kapetan ekipe HK Dinamiti Horjul

Ob fantastičnem uspehu, že desetem naslovu državnih prvakov in tudi osvojenem pokalnem tekmovanju v inline hokeju, smo se pogovarjali s kapetanom in enem najbolj izkušenih članov zmagovalne ekipe. Zaupal nam je, kaj je treba, da uspeš v tem športu in tudi o tem, kaj ga motivira ter seveda o načrtih za prihodnjo sezono.

Kaj vam pomeni osvojitev naslova državnih prvakov?

Glede na to, da smo naslov državnih prvakov osvojili po štirih letih suše in brez domače, najtrofejnejše dvorane, ima ta naslov še toliko večji pomen. Za vso energijo in trud, ki ga vlagamo v naš klub, v mladino in nasploh v inline hokej, je na koncu to dosežek, na katerega smo zelo ponosni, saj se večina igralcev preko hokej šole do članov naredi na Horjulski plati. In ja, ni lepšega, kot premagati nasprotnika takega kova, kot je bila letos ekipa GTB Lukovica, ki je bila sestavljena iz hokejistov z ledu, ki so preigrali že nič koliko  težkih tekem. Je pa to eno veliko priznanje za celoten klub z vsemi podporniki vred, da se z mladino v Horjulu dela odlično in smo lahko na to zelo ponosni.

Kakšna je pot do uspeha v inline hokeju?

Za mladega športnika oziroma inline hokejista je najpomembneje, da ima delovne navade, saj se brez treninga ne pride do osnove, kot je fizična pripravljenost. S samim treningom pa se tudi dviguje raven igre in občutka, ki ga igralci dobimo skozi leta in leta treningov in tekem.

Kako je potekalo preboj v prvo ekipo?

Sam sem v člansko moštvo vstopil z 19 leti in takrat odigral prvo sezono za Dinamite. Zame je bilo to nekaj največjega, na kar sem dolgo čakal in bil zelo ponosen.  Ko si ob boku takim igralcem, ki krojijo vrh inline hokeja, želja po treningu potem sploh ni problem.  Najbolj so problematična najstniška leta, ko je magnetov, ki te vlečejo na različna polja, ogromno, zdržati je treba in potem je vse lažje. Zato polagam v srce vsem mladim, da se je treba vedno truditi, še posebej takrat, ko je najtežje in vse ostalo pride samo od sebe.

Kako gledate na tekme v tujini?

V klubu vedno stremimo k temu, da se preizkusimo na različnih mednarodnih turnirjih v tujini. Žal nam v zadnjih letih z člansko ekipo ni uspelo iti na kak mednarodni turnir v tujino, smo pa zato vsako leto v tujini z našim podmladkom. Vsako leto tudi organiziramo mednarodni turnir Horjul hockey cup, ki se ga vsako leto udeležujejo močne ekipe iz tujine. Vsekakor je za naslednjo sezono planiran tudi odhod prve ekipe na močan mednarodni turnir, kam nas bo zaneslo, pa se bomo pomenili v vodstvu kluba, saj je treba vse skupaj dobro pretehtati.

Ali se hokej na ledu in inline hokej veliko razlikujeta?

Inline hokej in hokej na ledu imata skupnega zelo veliko, praktično vse gre eno z drugim.  Glavna razlika med športoma pa je, jasno, da se inline hokej igra na rolerjih, hokej na ledu pa na drsalkah. Pri inline hokeju med drugim ni dovoljeno igralca ovirati s telesom, kot je to navada pri hokeju na ledu. Nekaj je tudi razlike pri sami opremi, ampak to ni poglavitnega pomena.  Morda pri  inline hokeju sama fizična moč ne pride toliko do izraza kot na ledu. Kdor ima dobro tehniko in dobro obvlada plošček, je pri inline hokeju v veliki prednosti kljub temu, da ni najmočnejši, kar pa za hokejiste na ledu ne velja ravno, a se tudi tam že spreminja trend. Se pa v zadnjem obdobju sama igra inline hokeja precej razlikuje od tiste izpred 10 in več let, ko je vse baziralo na hokeju na ledu. Najboljše ekipe igramo po nekem sistemu, ki sili nasprotnika v napako in le če se ekipa drži sistema, kot je dogovorjeno, pride do najvišje stopničke, kot je to uspelo nam v letošnji sezoni tako v državnem prvenstvu Slovenije kot v pokalu Slovenije.

Ali ob vseh teh uspehih in po toliko letih tekmovanj kdaj pride do pomanjkanja želje in motivacije?

Vsekakor nam motivacije za prihodnost ne manjka. Najprej se moramo malce odpočiti od dolge sezone, nato pa v septembru začeti s treningi na ''plati''. Kot nam je bilo rečeno, naj bi občina poskrbela za obnovitev športnega objekta v Horjulu in tako naj ne bi le trenirali, ampak igrali tudi tekme v domači dvorani. Se pravi nam motivacije za igranje pred domačimi gledalci nikakor ne manjka. Tega si po letu dni že zelo želimo, saj imamo v tem trenutku veliko mladih igralcev, ki si bodo z veseljem ogledali naše članske ekipe na delu in s tem pridobili veliko izkušenj. Kot vsako leto pa v mesecu  aprilu in maju naslednje leto pričakujemo boj za najvišjo stopničko tako v pokalu Slovenije kot v  državnem prvenstvu, kot že 13 let zaporedoma. Enako motivirani kot vsako leto do sedaj!

Peter Kavčič

Foto: HK Dinamiti

 

 

Oglejte si tudi