Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Horjul
DANES
22°C
12°C
JUTRI
21°C
11°C
Oceni objavo

Drugi pobeg iz Horjula

Horjul, 25. junij – Okrog sto rekreativnih kolesarjev se je letos udeležilo najmnožičnejšega pobega s kolesom, v organizaciji humanitarnega društva Vesele nogice in soorganizaciji Centra Astera, gonilna sila vsega pa je bil Grega Čepon. Udeleženci so na ta način počastili državni praznik, naredili nekaj zase in s prispevkom izkazali humanitarno noto.

Pobeg s kolesom se je tako kot pred desetimi leti začel v Horjulu in končal v Kranjski Gori. Zbirališče je bilo tokrat javno, in sicer parkirišče pri Metrelu. Od tu so se na pot poleg nekdaj svojeglavega najstnika Grege Čepona podali še drugi kondicijsko dobro pripravljeni rekreativni kolesarji, ki v sebi še vedno nosijo nostalgijo najstniških vragolij in ščepec zdravega humorja. Skupaj so prevozili 121-kilometrsko traso, vmes pa se spodbujali, bodrili, poklepetali in si kakšno hudomušno povedali, da je le kilometer hitreje stekel. Najdaljši so bili tisti proti Suhemu Dolu, še zahtevnejši pa so jih čakali ob vzponu na Jamnik in Zgornjo Radovno, kjer se je cesta kolesarjem postavila skoraj pokonci, njen naklon je dosegel kar 17 oziroma 18 %. Prijetnejši del jih je čakal na gorenjski strani, kjer so se med Radovljico in Bledom ter Mojstrano in Kranjsko Goro peljali po urejeni kolesarski stezi. V tem delu se je prvi četici pridružila še druga polovica športnikov in športnic in skupaj so uspešno prečkali ciljno črto. V Kranjski Gori so potekali sproščen zaključek, podelitev medalj udeležencem ter zahvala obsežni spremljevalni ekipi, v kateri so sodelovali člani PGD Horjul in Zaklanec, redarji na motornih kolesih, zdravstvena služba, policisti, spremna vozila, fotografi, snemalci in vsi drugi, ki so projekt podprli.
Pobeg od doma, ki je zgolj resnična življenjska zgodba najstnika, je tako prerasel v množični kolesarski dogodek s humanitarno noto. "Da sem iz 'fore' naredil dogodek, ki se je očitno prijel," je ponosen idejni vodja in glavni organizator Grega, za katerega je bistveno, da se prireditve udeleži čim več kolesarjev, zbrani denar pa je le še dodaten plus. Letos so s prispevki kolesarjev zbrali nekaj več kot 1000 evrov, in ta je že romal na račun Veselih nogic. Sicer pa vodja odprave pravi: "Prevečkrat se izrablja pojem dobrodelnost. Zame je dobrodelnež vsak, ki svoje delo dobro opravi. Vsi, ki sodelujemo pri organizaciji Pobega s kolesom, to počnemo voluntersko. Tudi v prihodnje se bom trudil, da bom delo organizatorja opravljal po svojih najboljših močeh." Z letošnjo izvedbo je bil tako kot mnogi sodelujoči izjemno zadovoljen, saj jim je na mnogih področjih uspelo narediti korak naprej od lanskega leta. Seveda pa so še vedno možne izboljšave, zato že hiti z idejami za Pobeg s kolesom 2017. Priprave na nov podvig se začnejo že to jesen, najtrši oreh pa bo prav gotovo iskanje generalnega pokrovitelja prireditve.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

Oglejte si tudi