Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
PET.
16°C
2°C
Oceni objavo

Dnevi eksperimentov

Februarja in marca smo dogajanje v našem vrtcu popestrili nekoliko drugače, med drugim tudi z zanimivimi dejavnostmi s področja naravoslovja, in sicer smo izvajali različne eksperimente.

Otroci z velikim veseljem spremljajo pojave v naravi. Radi raziskujejo in ob tem postavljajo številna vprašanja. V veliko veselje jim je, če so tudi sami raziskovalci, sami eksperimentirajo in se učijo tako, da prek lastne dejavnosti pridejo do novih spoznanj. Če raziskujejo sami, so še bolj ustvarjalni, polni idej ter novih in novih vprašanj. Tako majhni so, pa tako veliko bi se radi naučili. Odrasli jim pri raziskovanju pomagamo, jih usmerjamo in jih naučimo, kako bodo znanje uporabljali. Pri izvajanju poskusov so bili otroci navdušeni nad reakcijo šumeče tablete v vodi, zanimiv je bil tudi "vulkan", ki je nastal iz zmesi sode bikarbone, kisa in tuša. Eksperiment Vulkan je preizkušalo več skupin, ena deklica je presenečena rekla svojemu atiju: "Ati, mi smo pa danes imeli ogenj." Več kot zanimiv je bil tudi poskus Bojazljivi poper, ko so otroci opazovali spreminjanje površine tekočin. V posodo so dali vodo, poper in na koncu koščke mila, takoj nato pa je poper zbral koščke mila pri robovih posode. Želja otrok je bila, da poskuse ponavljamo, saj so na ta način dobili potrditev, da je pri drugi ponovitvi rezultat poskusa enak. Poleg tega so šele ob posameznih ponovitvah otroci postali zares pozorni na potek pojava. Bili so veseli in obenem presenečeni nad prav skrivnostnimi slikami, ki so nastale po likanju slik, ki smo jih prej poslikali s čopiči, na katere smo nanašali limonin sok. Sprva so se otroci nevidni sliki čudili, ko se po nanašanju soka na listu ni nič poznalo. Dokazali smo tudi, katera barvila vsebujejo določene barve, in sicer tako, da smo barvni tuš kanili na papirnato brisačo, jo posušili ter jo nato pomočili v vodo. Z zadnjim korakom so se vsebovana barvila razlila po brisači. Pri tem poskusu so bili otroci presenečeni nad rezultatom, saj je bil drugačen od predvidenega. Naše raziskovanje je bilo prav tako aktivno pri mešanju barv, pri čemer smo spoznavali nove barve in jih tudi poimenovali. Nova spoznanja so otroci pridobili še pri poskusih, kot so: ugašanje in prižiganje sveče na različne načine, milnica in pokanje mehurčkov, kaj plava in kaj ne, kako se obarva voda, opazovanje snega in ledu na pladnju, slikanje na vrteči plošči (gramofonu) in še mnogi drugi.

Prihodnje leto se bomo eksperimentov najbrž znova lotili in bomo spet presenečeni nad rezultati, poleg tega pa se bomo naučili marsikaj koristnega za naše vsakdanje življenje.

 

Tjaša Janša

Oglejte si tudi