Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
14°C
JUTRI
23°C
13°C
Oceni objavo

Čebelarski krožek se je iz učilnice preselil pred čebelnjak

Toplejše vreme in sončni žarki, ki so nas razveselili v prvih dneh aprila, niso na plano privabili le marljivih čebel, ampak tudi mlade šolske čebelarje, ki obiskujejo čebelarski krožek v Osnovni šoli Horjul in se učijo tudi na šolskem čebelnjaku.

Mentorji na člane krožka prenašajo znanje in jih ozaveščajo o pomenu čebel za ohranjanje narave in njenih habitatov. Čebele so pomemben člen v verigi življenja, saj skrbijo za opraševanje rastlin, ki so hrana za živali in ljudi. Poleg tega so tudi indikatorji kakovosti okolja, saj so zelo občutljive na spremembe v okolju.

Krožek se je izvajal tudi v hladnejših mesecih, čeprav čebele takrat ne brenčijo od cveta do cveta. Na obiskih so se posvečali tako teoretičnim vsebinam kot tudi predvsem praktičnemu delu krožka. Ta pri otrocih vzbudi največ zanimanja in jim hkrati omogoča neposreden stik z naravo in čebelami. Lotili so se barvanja panjskih končnic in izdelave sveč iz čebeljega voska. Otroci so bili nad temi dejavnostmi navdušeni. Ko se je vreme otoplilo, so obiskali tudi čebelnjak in preverili, kako so čebele prezimile.

Kljub temu, da se bodo letos zaradi velikega števila novih članov čebelarskega krožka odločili, da se tekmovanja ne bodo udeležili, pa so vsi člani zelo zadovoljni s svojim delom. Župan Janko Prebil, ki krožek izvaja, je zelo ponosen na otroke in njihovo zavzetost za čebele. Člani krožka so mlajši kot v prejšnjih letih, obiskujejo ga otroci od drugega do petega razreda, kar pa je prej kot ovira nekakšno zagotovilo za dobro delo in prijetno druženje v krožku.

Čebelarski krožek na Osnovni šoli Horjul je odličen primer, kako lahko otroci že v mladih letih spoznajo pomen narave in njenih prebivalcev. S svojim delom prispevajo k ohranjanju naravnega okolja in biotske raznovrstnosti. Poleg tega pa se naučijo tudi veliko o odgovornosti in skrbi za druge, kar so pomembne vrednote za celotno življenje.

Peter Kavčič, foto: Peter Kavčič, arhiv čebelarskega krožka

 

Oglejte si tudi