Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
13°C
JUTRI
22°C
14°C
Oceni objavo

Zavod Pristan išče nove sodelavce za pomoč na domu

S staranjem družbe in hitrim tempom življenja je danes vse precej drugače, kot je bilo v mladosti ljudi, ki so danes v jeseni življenja. Zato strokovnjaki že zadnje desetletje vedno bolj opozarjajo na pomen ustrezne pomoči na domu, ki bistveno izboljšajo kakovost življenja naših najstarejših občanov. Pa ste vedeli, da lahko tudi vi pomagate?

Včasih starostnik potrebuje le nekoga za pogovor ali za pomoč pri najbolj osnovnih zadevah, ki se večini aktivne populaciji zdi nekaj povsem samoumevnega. Dovolj je bližina in spodbudna beseda sočloveka ter njegova toplina, da ne živiš, kot da si povsem sam na tem svetu.

Kdor je rad v družbi starejših in jim po svojih močeh in z znanjem lahko pomaga, je toplo vabljen v Zavod Pristan, ki je koncesionar pri izvajanju pomoči na domu že od leta 2004. Sama pomoč na domu obstaja seveda že dlje in so jo razvili socialni delavci ter se je tudi izvajala preko Centrov za socialno delo.

 

Pomoč na domu omogoča, da lahko jesen življenja dočakajo doma.

Za kaj pravzaprav gre? Starostnik lahko ob zunanji pomoči predvsem dlje časa ostane doma v okolju, ki ga pozna, kjer ima prijatelje, morda vrt ali najljubši kotiček za lahkoten sprehod. Ob pomoči sodelavcev Zavoda Pristan pa v bistvu dobi samo tisti delček pomoči, ki ga dejansko potrebuje. Svojci so na ta način razbremenjeni (v času, ko so odsotni zaradi službenih obveznosti), nekdo pride, poskrbi za svojca, jih pokliče, če je karkoli narobe. Žal so se časi, ko so vse generacije v družini živeli pod isto streho minili in je to realnost, s katero se danes sooča večina starostnikov z njihovimi družinami.

Kot pojasnjujejo v Zavodu Pristan, je to lahko na začetku samo to, da nekdo pripelje kosilo in je na voljo za kratek klepet ter s tem omogoči ta tako zaželen socialni stik. Lahko gre samo za pomoč pri kopanju oziroma tuširanju enkrat do dvakrat tedensko, da starostniki ne padejo. Seveda gre lahko za osnovno gospodinjsko pomoč, navadno je dovolj že samo enkrat tedensko, da se bivalni prostor posesa, pomije po tleh, obriše prah, pomije tekoče uporabljena posoda, osnovno očisti kopalnica, preobleče postelja in podobno. Kdor želi pomagati na tak način, lahko za več informacije pokliče v Zavod in se dogovori za sestanek, kjer se mu bolj natančno pojasni, kakšne so potrebe in se oceni, ali je kandidat primeren. Če se želite pridružiti kolektivu, oddajte svojo prijavo po e-pošti na naslov nada@pristan.si.

 

Z znanjem lahko opravljate tudi bolj zahtevne naloge.

Seveda je največja pomoč starostnikom kot tudi njihovem svojcem takrat, ko posameznik obleži. Takrat se izvaja posteljna nega, menjava pleničke, pripravlja zajtrk, pomaga pri hranjenju ali poskrbi za transfer iz postelje na voziček in obratno. Pri vsem tem pa je najbolj pomemben socialni stik, pogovor, ki poteka med delom ali pa na koncu opravljene storitve, ko lahko oba še malo poklepetata.

Kakšne ljudi točno iščejo, je pojasnila Nada Jerala, vodja pomoči družini na domu: ''Predvsem je pomembno, da kandidat ali kandidatka rad dela s to populacijo, da mu je mar za počutje starostnika, da v tem delu prepozna smisel tudi zase. Seveda je pomembna poštenost, potrpežljivost, skratka nek zdrav način do sočloveka. Vsak kandidat, tudič e je že delal na tem področju, je vključen v uvajanje, ki je odvisno od njegovega predznanja. Lahko je kandidat nekdo, ki na tem področju še ni delal, potem je uvajanje sorazmerno daljše. Kasneje se zaposleni lahko vključijo v Nacionalno poklicno kvalifikacijo za socialnega oskrbovalca.''

Na vprašanje, ali so kakšni posebni pogoji v smislu starosti, je lahko tak sodelavec nekdo, ki je že v pokoju a še vedno vitalen ali morda mlad študent, pa pravijo, da je dobrodošel vsak.

''Ni pogojev glede starosti. Lahko gre za študentsko delo, tudi po podjemni pogodbi, tudi upokojenci pridejo v poštev. Pomembno je, da so resni. Lahko se dogovarjamo samo za delo v določenih dneh v tednu ali vsak dan za nekaj ur … Lahko je moški ali ženska. Navadno pišemo bolj v ženski obliki, ker je moških oskrbovalcev malo. Potreben pa je izpit »B« kategorije in zaželen lastni prevoz, da se oskrbovalka pripelje od enega do drugega uporabnika,'' še pravi vodja pomoči na domu.

Dejavnost se izvaja dopoldan, od ponedeljka do petka med 7.00 in 15.00 uro. Takrat, ko je glavnina svojcev v službah.

Storitev je sofinancirana s strani Občine Horjul, ki je zavodu podelila koncesijo za opravljanje te dejavnosti. Za uporabnike pa je cena 6,25 evrov na uro. Uporabniki oziroma njihovi svojci se za pomoč na domu dogovarjajo izključno z Zavodom Pristan in zato ni potrebno kontaktirati občine. Vsega, kar se tiče deleža občine, uredijo v zavodu.

Morda še koristna informacija za vse, ki se zanimate za te storitve ali pa ste se v teh vrsticah prepoznali kot potencialni kandidat za to delo. Minimalni čas obiska je 30 minut. Obiski pa so prilagojeni potrebam uporabnika, saj se ponekod za nego potrebuje samo 45 minut, drugje lahko tudi uro in pol, kar pa je sicer redko. Tako se glavnina obiskov vrti okoli 1 uro na dan.

V vseh teh letih so delovanja zavoda se je nabralo veliko lepih primerov in spominov iz prakse. Gre predvsem za hvaležnost, ki jo starostniki pa tudi svojci izkazujejo predvsem oskrbovalkam na terenu. To je tudi del, ki oskrbovalkam veliko pomeni, saj je priznanje, da je tvoje delo in pomoč nekdo opazil, vredno še več kot zgolj in samo plačilo.

Dodatne informacije in prijave dobite pri Nadi Jerala, vodji pomoči družini na domu na telefonski številki 031 702 698 ali na e-naslovu nada@pristan.si.

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi