Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

OBVESTILNIK RDEČEGA KRIŽA LJUBLJANA – MAREC 2022

ZUNAJ JE RAZPIS: PREDLAGAJTE LOKACIJO ZA VAŠO »KLOPCO ZA SOSEDE«!

Ali tudi v vaši stanovanjski skupnosti pogrešate površine, kjer bi lahko posedeli s sosedi, se skupaj podružili in poklepetali na prostem? V spodbudo medsosedski solidarnosti in krepitvi dobrih medsosedskih odnosov smo se zato odločili nekaj soseskam podariti najsolidarnejšo klop v soseski.
Predlagajte lokacijo, oddajte prijavo in morda bo ravno vaša soseska prejela brezplačno klopco! Prijavite se, predloge zbiramo do 22. aprila. Več informacij najdete na povezavi:  https://www.rdecikrizljubljana.si/sl/lepa_dejanja/

>> POSTANITE NAŠE  ČLANICE, NAŠI ČLANI
Vabimo vas, da postanete člani ali članice RKS-OZ Ljubljana! Pridružite se globalni družini, ki se zavzema za uresničevanje humanega poslanstva. Izpolnite prijavnico na povezavi: https://www.rdecikrizljubljana.si/sl/Postani_nas_clan/


DOGODKI IN AKTIVNOSTI RKS-OZ LJUBLJANA
>> DAN S PROSTOVOLJCI: delavnica
KAKO POSTAVITI MEJO V PROCESU NUDENJA POMOČI (prostovoljec – uporabnik)
10. 3. 2022 od 17. do 18.30 ure, Humanitarni center RKS-OZ Ljubljana, Tržaška c. 132, Ljubljana
Z nami bo Julija Pelc, univ. dipl. psih., spec. psihološkega svetovanja, EuroPsy psihologinja,
psihoterapevtka EAGT in EAP.
Prijave zbiramo do srede, 9. 3. 2022,
na:
vedrana.pokleka@rdecikrizljubljana.si ali 040 858 052.

>> DELAVNICA ZA LAIČNO OSKRBO IN NEGO NA DOMU
17. 3. 2022 od 16. do 20. ure, Humanitarni center RKS-OZ Ljubljana, Tržaška c. 132, Ljubljana
Vsi se lahko nekoč znajdemo v situaciji, ko bomo morali poskrbeti za svoje najbližje. Zdaj je čas, da se naučimo kako! Delavnica je namenjena vsem, ki nimajo zdravstvene izobrazbe in bi radi znali skrbeti za svojce, prijatelje, sosede, ko bo to potrebno. Praktično naravnano delavnico izvajata medicinska sestra ali patronažna sestra z dolgoletnimi izkušnjami. Obvezne prijave na: vedrana.pokleka@rdecikrizljubljana.si ali 040 858 052.

Kaj menijo o delavnici udeleženci? »Moje mnenje je, da je delavnica poučna in predvsem zelo uporabna. Dobili smo veliko nasvetov, napotkov ter predvsem praktičnega znanja. Želim pohvaliti predavateljico, ki nam je zelo prijazno in nazorno vse pokazala in razložila. Delavnico priporočam vsem, ki še nimajo izkušenj pri negi in oskrbi bolnikov. Pohvala, da s svojim delom pomagate ljudem in prispevate k boljšemu svetu.« Udeleženka delavnice, ga. Nevenka.

>> MERITVE KRVNEGA TLAKA, SLADKORJA, HOLESTEROLA IN KISIKA V KRVI
Krajevne organizacije Rdečega križa (KORK) vas vabijo na meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola v krvi. Na meritvah boste imeli priložnost spoznati tudi prostovoljke in prostovoljce ter boste lahko izvedeli, kako postati član in prostovoljec v posamezni Krajevni organizaciji. Krepimo mrežo za bolj povezano in solidarno lokalno skupnost.
Lokacije Postaj RK, kjer bodo potekale meritve:
1.
3. 2022 od 8.30 do 9.30, v prostorih ČS Dravlje, Draveljska 44, Ljubljana (KORK Dravlje)
1. 3. 2022 od 18. do 19. ure, Zadružni dom Notranje Gorice,
Podpeška cesta 380,
Notranje Gorice (
1. nadstropje - prostori Krajevne skupnosti)
2. 3. 2022 od 8.30 do 10. ure, v prostorih KORK Horjul, Slovenska cesta 7, Horjul (stara občina)
2. 3. 2022 od 10. do 12. ure, v prostorih ČS Moste, Preglov trg 15, Ljubljana (KORK Fužine)
2. 3. 2022 od 16. do 18. ure, v sejni sobi ČS Vič Rožnik, Ljubljana (KORK Vič Rožnik)
5. 3. 2022 od 8. do 10. ure, v prostorih knjižnice Rakitna
7. 3. 2022 od 10. do 12. ure, v prostorih KORK Medvode, Cesta ob Sori 3 a, Medvode
9. 3. 2022 od 8. do 10. ure, v gasilskem domu Brdo, Brdnikova 14, Ljubljana (KORK Brdo in KORK Vrhovci)
10. 3. 2022 od 9. do 11. ure, v prostorih ČS Bežigrad, Vojkova 1, Ljubljana

>> SREČEVALNICA
Ob ponedeljkih med 16. in 18. uro
Srečevalnica poteka ob ponedeljkih na Tržaški 132 (v prostoru pri pisarnah). Pridružite se nam na delavnicah ročnih spretnosti, kjer se srečujemo z različnimi tehnikami slikanja, risanja, kvačkanja in šivanja.
JOGA: ob sredah med 16.45 in 17.45 uro
Še v mesecu marcu bo Srečevalnica joge potekala vsako sredo med 16.45 in 17.45 uro. Srečanja potekajo v učilnici pri pisarnah, na Tržaški 132. Zaradi omejitev in upoštevanja ukrepov so predhodne prijave obvezne: tjasa.bratus@rdecikrizljubljana.si ali 040 871 589.
ŠPANŠČINA: ob sredah med 18. in 19. uro
Srečevalnica po špansko še naprej poteka ob sredah na spletni platformi Zoom. Nadgrajujemo vsebine in znanje.

>> IZMENJEVALNICA
Vabimo vas, da aktivno spremljate naša socialna omrežja – facebook stran in Instagram profil, kjer vas bomo sproti obveščali o vseh dogodkih in aktivnostih.
18. 3. 2022 od 16. do 19. ure, Humanitarni center, Tržaška c. 132, Ljubljana

Pridružite se nam na dogodku blagovne menjave - prinesite hrano, izdelke za higieno in čistila ter jih izmenjajte za rabljena, vintage oblačila in predmete.

>> OBVESTILO KRVODAJALKAM IN KRVODAJALCEM
Vabljeni, da darujete kri! Pokličite na 051 671 147, 051 389 270 ali 030 716 796in se dogovorite za odvzem z Zavodom RS za transfuzijsko medicino. Predhodna najava je obvezna. Hvala, ker darujete kri za življenje.

>> DAROVANJE ORGANOV IN TKIV
Z odločitvijo za darovanje organov in tkiv lahko rešimo mnogo življenj, zato je o tem humanem dejanju po smrti pomembno razmišljati že zdaj. V register se lahko vpišete z digitalnim potrdilom na povezavi https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=3765 ali po predhodni najavi na RKS-OZ Ljubljana v času uradnih ur.

>> TEČAJI IN IZPITI PRVE POMOČI  
Osvežite svoje znanje prve pomoči in se prijavite na tečaj prve pomoči za voznike motornih vozil ali na novi 45-urni tečaj za bolničarja. Prav tako vabljeni na delavnico Najpogostejši ukrepi prve pomoči pri otrocih in dojenčkih ter na Osnovni tečaj prve pomoči za vsakogar, ki bosta 25. 3. 2022.
Prijave sprejemamo na spletni strani
www.prva-pomoc.si, za dodatne informacije o vseh tečajih pišite na prva.pomoc@rdecikrizljubljana.si.

>> POSTANITE PROSTOVOLJEC, PROSTOVOLJKA RDEČEGA KRIŽA LJUBLJANA
Priključite se veliki družini prostovoljk in prostovoljcev Rdečega križa. Prijavite se prek spletnega obrazca https://www.rdecikrizljubljana.si/sl/Prostovoljstvo/ in se udeležite Osnovnega usposabljanja za prostovoljce, ki bo 11. marca. Dobrodošli!

>> TRENING EKIPE PRVE POMOČI
Če vas zanima delovanje v ekipi prve pomoči, vabljeni, da se priključite sobotni vaji, 12. 3., v Notranjih Goricah.
Udeležbo prosim najavite na spela.kenda@rdecikrizljubljana.si. Vabljeni!

>> IZVAJANJE DELAVNIC PRVE POMOČI ZA PREDŠOLSKE IN ŠOLSKE OTROKE
Iščemo navdušenke in navdušence, ki jih veseli delo s predšolskimi (ali šolskimi) otroki in so pripravljeni voditi kratke delavnice osnovnih ukrepov prve pomoči za (pred)šolske otroke. Delavnice potekajo med tednom v dopoldanskem času, po predhodnem dogovoru. Predznanje prve pomoči ni potrebno. Vsa potrebna znanja za delo pridobite v okviru kratkega usposabljanja. Za prijavo in več informacij: nina.zalaznik@rdecikrizljubljana.si.

>> PREDSTAVITVE IN SPODBUJANJE KRVODAJALSTVA MED MLADIMI
Pridružite se skupini prostovoljcev, kjer mladi prostovoljci Kluba 25 skupaj z izkušenimi krvodajalci in prostovoljci Kluba 100 kapljic spodbujajo krvodajalstvo v obliki predstavitev krvodajalstva in promocij na javnih dogodkih med mladimi in širše.

>> NIČ VAS NE STANE, ČE STE DOBRODELNI – NAMENITE NAM DEL DOHODNINE
Epidemija je marsikoga pahnila v izolacijo, osamljenost, stiske ljudi so se povečale.
Vsi, ki od svojega osebnega dohodka plačujete letno dohodnino, lahko 1 % le-te namenite nevladnim in dobrodelnim organizacijam. Odločite se za solidarnost in humanost ter s svojo podporo Rdečemu križu Ljubljana omogočite izvedbo Programa pomoči in podpore starejšim ljudem na območju mesta Ljubljana in primestnih občin, ki ga izvajajo prostovoljci iz 37 krajevnih organizacij Rdečega križa (KORK). Postopek je enostaven - več na
povezavi. Hvala!

>> HUMANITARNA OSKRBA PREBIVALSTVA
V kolikor ste v stiski, se obrnite na nas! Dosegljivi smo na 040 788 698.
Več na
https://www.rdecikrizljubljana.si/sl/Humanitarni_center/.

Lep pozdrav,
Ekipa Rdečega križa Ljubljana

Oglejte si tudi