Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Burkla za najboljšo domačo klobaso in najokusnejši kruh

Podolnica, 15. februar – V dvorani gasilskega doma v Podolnici je v organizaciji Razvojnega društva Urh že tradicionalno potekal dogodek, poimenovan Klobasa in kruh leta.
Ravno dobro se je poleglo nedeljsko kosilo, že sta se začela rezati klobasa in kruh. A razlog ni bil v lakoti, čeprav je bil vonj po enem in drugem zelo mikaven, temveč v vsakoletnem dogodku, ki ga v Podolnici prireja Razvojno društvo Urh.

Tudi letos so izbirali najokusnejšo domačo klobaso in najbolj dober domači kruh. Tokrat se je pomerilo petnajst vzorcev klobas, ki so jih prispevali domači in okoliški umetniki mesnin, ter enajst polkilskih hlebčkov kruha, ki so jih zgnetle roke domačih in okoliških gospodinj. Vsak od prinesenih vzorcev je bil skrbno varovan z izžrebano šifro, ki jo je vse do konca vedel le njegov lastnik. Najbolj priljubljena slovenska izdelka, ki se prav gotovo tudi najpogosteje znajdeta na obloženih domačih mizah, sta ocenjevali dve komisiji. Moška petčlanska zasedba je okušala in ocenjevala klobase, petčlanski ženski cvet pa se je spopadel z ocenami vzorcev kruha. Nihče ni imel lahke naloge, saj bi se mnogi strinjali, da je prav vsak doma narejeni izdelek dober. A odločiti se je bilo treba in komisija je ocenjevala na podlagi meril, kot so videz, okus, vonj, tekstura in še druge karakteristike. Na koncu so največ točk pripisali klobasi Mirana Peklenka ter hlebčku kruha Tine Logar. Za naziv klobasa leta 2014 oziroma kruh leta 2014 sta iz rok župana Janka Prebila prejela burklo, ki ju bo še dolgo spominjala na dobro opravljeno delo. Vsem zbranim, ki jih je bilo tokrat rekordno število, je nekaj spodbudnih besed namenil tudi župan, ki je med drugim pohvalil medgeneracijsko povezovanje, ki v Podolnici zares živi.

Organizator je dobro udeležbo izkoristil tudi za izvedbo letnega občnega zbora. Delo v preteklem letu so člani društva zbranim predstavili prek slik, ki so jih prikazali na platnu novega projektorja, v načrtu za leto 2015 pa so izpostavili predvsem nadaljevanje že utečenih dogodkov, ki so v vasi in širše dobro sprejeti. Dogodek so ob koncu popestrile tudi pustne maske, ki so pustno nedeljo izkoristile za pohajkovanje po vasi. Poleg prijetnega druženja ob jedači in pijači, ki se je iz popoldneva prevesilo v noč, je za veselo vzdušje s harmoniko poskrbel Klemen Urbančič, pozneje pa so se opogumili tudi vaščani in skupaj so zapeli nekaj veselih viž.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: Špela Žvokelj

Oglejte si tudi