Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
10°C
JUTRI
19°C
13°C
Oceni objavo

Obeležitev dneva spomina na mrtve

Naši predniki so tu živeli in delovali ter na svoj način zaznamovali našo zgodovino in tudi sedanjost. To, kar smo mi danes, je zelo močno povezano s tem, kaj smo bili nekoč. Zato so naši predniki vsekakor močno povezani z nami tudi, ko jih ni več tukaj.

Zato po svetu in tudi pri nas 1. novembra obeležujemo praznik vseh svetih oziroma obeležujemo dan spomina na mrtve. Od tu tudi izvira navada, da obiščemo grobove svojcev in znancev ter tja prinašamo cvetje in sveče. Del tega je tudi to, da se udeležimo verskih obredov in raznih žalnih slovesnosti. Tudi letos so se občinski predstavniki poklonili umrlim in položili vence na različnih lokacijah.

V Ljubgojno so se padlim talcem iz Logatca prišli poklonit učenci osnovne šole iz Dolenjega Logatca in skupaj z nekaterimi učitelji poskrbeli za kratek kulturni program. Prisostvoval je tudi župan Logatca Berto Menart. S kratkimi žalnimi slovesnostmi in blagoslovom obeležij so se pokojnih spomnili tudi v Prošci in v Zagorici.

Župan Janko Prebil je ob tej priložnosti spomnil, da je prav, da pokojnim izkažemo spoštovanje in s tem tudi ohranjamo njihov spomin.

 

Peter Kavčič, foto: občinski arhiv

Oglejte si tudi