Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
13°C
JUTRI
22°C
14°C
Oceni objavo

Minimalna sprememba cene vodarine za 2024

Skladno s 6. členom uredbe izvajalec javne službe enkrat letno izdela obračunske cene opravljenih storitev in jih primerja s potrjeno ceno za preteklo obračunsko obdobje.

Poračun za preteklo obračunsko obdobje se upošteva pri izračunu predračunske cene za naslednje obdobje. Če ugotovljena razlika med potrjeno ceno in obračunsko ceno glede na dejansko količino opravljenih storitev v preteklem obračunskem obdobju presega 10% od potrjene cene, je izvajalec dolžan predlagati ceno in jo poslati pristojnemu občinskemu organu, ki prične postopek potrjevanja cen. Pri oblikovanju cen storitve oskrba s pitno vodo za prihodnje obračunsko obdobje v letu 2024, so upoštevani načrtovani stroški in načrtovane količine opravljenih storitev, ki temeljijo na stroških in količinah iz leta 2022 (zaključni račun proračuna občine Horjul za leto 2022).

Občinski svet Občine Horjul je na zadnji redni seji potrdil Elaborat o oblikovanju cen storitev obvezne občinske gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo za območje občine Horjul, Obračun 2022, Predračun 2024, z datumom izdelave oktober 2023. Cena omrežnine bo ostala enaka, povišala se je le cena vodarine. Občinski svetniki so tudi potrdili, da občina zasebnim odjemalcem še naprej subvencionira omrežnino v višini 50 %. Cena bo razvidna pri položnicah, ki jih bodo posamezniki dobili v letu 2024 in sicer za porabljeno vodo od 20. 11. 2023 do 20. 11. 2024. Občinski svet določi je s tem tudi potrdi cene storitev obvezne občinske gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo na območju Občine Horjul. cena za opravljanje javne službe (vodarina) znaša: 0,5387 EUR/m3,  potrjena cena omrežnine javne infrastrukture za faktor 1 (velikost vodomera DN20) znaša : 4,9634 EUR/mesec. Višina subvencije omrežnine za gospodinjske uporabnike in uporabnike, ki izvajajo nepridobitno dejavnost je 50% in znaša 2,4817 EUR/mesec za faktor 1 (velikost vodomera DN 20).Vse cene so prikazane v evrih brez DDV, ki se obračuna po veljavnih predpisih.

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi